duminică, 24 iunie 2018

Leapșă: Nemuritor Book Tag

De fiecare dată când ajung să completez câte o leapșă, la momentul respectiv spun mi-a fost dor să mă delectez cu câte una și că este pentru mine ca o oază de liniște, atunci când îmi rezerv câteva zeci de minute pentru a-i acorda toată atenția mea. Nici de această dată nu a fost diferit față de celelalte ocazii, cu atât mai mult acum am fost mai nerăbdătoare și mai fericită, deoarece Andreea  de pe blogul Praf de stele  a realizat-o cu gândul la seria „Nemuritor” a Oanei Arion, ce și-a aflat finalul la Gaudeamus-ul de anul trecut. Ca o dovadă de a arăta că deja ne este dor de personajele din acea serie și că ne-am dori foarte mult să revenim în lumea minunată și magică creată de Oana.

I. ULTIMUL VIKING: Te afli în cafeneaua preferată, iar în fața ta stă una dintre figurile memorabile întâlnite de-a lungul lecturilor ce ți-au bucurat sufletul. Cu cine împarți cafeaua?
În mod normal nu m-aș fi gândit să aleg acest personaj, deoarece am citit trilogia acum foarte mult timp  cu ani în urmă , dar zilele trecute mi-am cumpărat un prim volum al unei noi serii, scrisă de această autoare, așa că toată acea poveste veche mi-a revenit în memorie. Personajul la care mă refer se numește Roiben, un elf uimitor de arogant dar de minunat și cu care aș servi un ceai  pentru că nu beau cafea  ore în șir, vorbind fel și fel de nimicuri. Roiben este personaj în seria „Basme moderne cu zâne”, scrisă de Holly Black. Având în vedere că am citit povestea acum mult timp, dacă aș recitit-o acum, cu siguranță că nu aș mai considera-o atât de bună precum am crezut că este în acel moment, dar aș parcurge-o tot cu nespus de multă bucurie. 

II. TE VOI GĂSI: Ai mare nevoie de un ghid turistic. Ești singur într-un oraș cunoscut ca și „capitala gastronomiei”, din Franța, iar orientarea ta în spațiu e plecată în vacanță. Pe cine alegi să-ți îndrume pașii?
Aici mi-a fost puțin mai greu să aleg, dar după o căutare pe Goodreads, m-am hotărât să-l aleg pe Tom Hazard, protagonistul romanului Cum să oprești timpul, scris de Matt Haig. De ce am făcut această alegere, v-ați putea întreba? Cei care ați citit cartea și știți ce s-a întâmplat cu Tom, poate că veți considera un clișeu ceea ce voi scrie acum, dar am hotărât să rămân la acest personaj deoarece este unul care a trecut prin multe lucruri  atât emoționale, cât și fizice , a vizitat de-a lungul vieții multe țări, printre care și Franța, așa să sunt convinsă că un astfel de personaj este unul potrivit pentru a mă ghida în Paris. 

III. DINCOLO DE TIMP: Ai șansa de a-ți readuce la viață unul dintre cele mai dragi personaje. De la surse nu prea sigure, se zvonește că există un elixir magic care poate trezi până și un vampir din „morți”, așa că te încumeți să-l găsești orice ar fi. Cine e norocosul sau norocoasa?
Mereu voi avea un regret și o mare tristețe pentru faptul că Întunecatul din trilogia „Grisha” și-a avut acel sfârșit, mai ales când am văzut, pe parcurs – în bucățele mici, ce este drept – cum acea întunecime cu care ne obișnuisem, ascundea totuși după ea umanitate. Și chiar dacă Leigh Bardugo nu ne-ar fi dezvăluit acest aspect despre dragul de Întunecat(ul), tot mi-ar fi părut rău pentru cum s-a terminat povestea lui. A fost și va rămâne unul dintre cele mai fascinante personaje pe care le-am descoperit în vreo poveste, și cu siguranță că îmi va rămâne în suflet pentru totdeauna; mai ales când el a fost unul dintre factorii care m-a determinat să ajung să iubesc atât de mult scrierile autoarei și să o adaug în categoria scriitorilor preferați.

IV. PRIN CENUȘĂ DE VISURI: Dacă ai rămâne blocat într-un alt timp pentru totdeauna, unde ai dori să poposești și cu cine?
Îmi este foarte greu să aleg un singur loc – după ce am ajuns să citesc atâtea și atâtea povești frumoase, încadrate în lumi fel și fel –, dar având în vedere că acum două zile am terminat una dintre cele mai fermecătoare cărți, mai magice și mai plină de poezie, mă voi opri la Sinuciderea ielelor. Știu că trișez alegând cartea Anei, deoarece este una de proză scurtă, dar poveștile pe care ni le-a oferit aceasta mi-au transmis atâtea sentimente de plăcere – și uneori de tristețe și deznădejde –, lumile ei fiind multe din copilărie, încât îmi doresc enorm de mult să revin la acea parte din viața mea. La copilărie. La Ileana Cosânzeana și Făt-Frumos, dar și la restul. Așa că în privința personajului, le voi alege pe toate din Sinuciderea ielelor, a cărei recenzii o voi posta în zilele următoare. 

V. PENTRU CĂ EU SUNT. PENTRU CĂ TU EȘTI: Pui capul pe pernă și adormi. Începi să visezi. Lilith te ține prizonieră într-o lume necunoscută ție. Nu există nici o cale de scăpare, în afară de a adormi la loc și de a visa iar. Însă nu poți. Cafeaua pe care ea ți-o oferă zi de zi te ține treaz/ă și îți creează dependență. După ceva vreme, simți că ceva te îmbie în sfârșit la somn. Oare cine încearcă să te salveze de visul ce te-a prins în plasă?
Nu m-ar deranja atât de mult să stau cu Lilith, dar nici nu mi-ar plăcea să o fac la nesfârșit. Citind seria Oanei, știu că nu este un personaj tocmai ușor de agreat, așa că prefer să nu întrec limita, ajungând să văd și partea aceea mai puțin frumoasă a ei. Mi-ar plăcea să cred că și-ar dori cineva să mă salveze, și aș fi foarte bucuroasă dacă persoana aceea ar fi Andrei din seria „Dincolo de moarte”, scrisă de Adina Speteanu. Cu atât mai mult dacă, după salvare, s-ar duce în lumea lui Lilith și i-ar spune vreo două replici de-ale lui, arogante și pline de înfumurare. Cu privirea aia a lui încrezută și de om care le știe pe toate. Deja îmi și imaginez scena, măreța Lilith pusă la punct de către Andrei, un strigoi foarte nesuferit – din anumite puncte de vedere -, dar extrem de loial prietenilor lui. Și apoi să vină Natalia pe urmele lui și să îl tragă de urechi înapoi în lumea oamenilor, spunându-i să lase femeia în pace. He-he! Vai, cât de dor îmi este de seria asta! 

BONUS: Următoarea întrebare este adresată doar persoanelor care au citit seria Oanei Arion.

NEMURITOR: Care este nemuritorul tău preferat?
În mod normal aș scrie Arrio sau Ian, dar cum pe ei i-aș alege de fiecare dată, am zis să mă îndrept spre un alt personaj pe care l-am descoperit în seria Oanei, pe care l-am plăcut foarte mult și mi s-a părut foarte interesant și intrigant, dar despre care Oana, cu toate că ne-a povestit destul de multe despre el, consider că acesta mai avea lucruri de spus. De scos la iveală. Iar acesta este Erden, un nemuritor despre care nu aș dori să dezvălui foarte multe, deoarece nu mi-ar plăcea să știrbesc plăcerea cititorilor care nu au parcurs seria Oanei, de a-l descoperii pe acesta de unii singuri. Dar ceea ce voi spune – în speranța că voi maximiza curiozitatea și suspansul – este faptul că Erden este un personaj care, atunci când își pune în plan ceva, are de gând să îl ducă la îndeplinire, prin orice mijloace. Fiindcă este un muritor care știe foarte bine ceea ce își dorește, având grijă să arate tuturor din jurul său acest lucru. Unul dintre cele mai interesante personaje din această serie și, categoric, se află printre caracterele mele preferate; după Arrio și Ian.