vineri, 12 octombrie 2018

Leapșă spontană

De când am terminat de citit ultima carte, și anume Singura poveste, de Julian Barnes, mă tot chinui să îi scriu o recenzie. Și nu pentru că nu îmi vin neapărat cuvintele, ci din cauză că nu am deloc tragere să mă apuc să o scriu. Cu atât mai mult cu cât mă aflu în situația în care cartea să nu fi fost tocmai pe gustul meu, reușind să mă dezamăgească destul de mult. Dar veți afla și de ce? în momentul în care recenzia va apărea pe blog; atunci când voi reuși să mă dezmeticesc. Și sper să fie în acest weekend, cel mai târziu.

Pe de cealaltă parte, cum tot voiam să postez pe blog, doar că nu prea am avut imaginația necesară, s-a ivit ocazia ca tot un blogger de carte să mă scoată din mica problemă. Așa că Georgiana [Jurnalul unei cititoare] a reușit să fie salvatoarea mea, deoarece m-a etichetat într-o leapșă. Și cum știți cât de mult iubesc clipele în care se ivește o astfel de ocazia, nu am putut să refuz. Mai ales nu acum; niciodată, de fapt.

Să purcedem atunci în a răspunde celor șapte itemi prezenți în leapșa pasată. Și că tot am adus aminte de weekend mai sus, să aveți parte de unul cât mai frumos literar, și de cafele sau ceaiuri cât mai aromate și pe gustul vostru.

1. Scrie primul personaj care îți trece prin minte și din ce carte vine.
Pentru cei care mi-ați citit ultima recenzie, veți înțelege de ce m-am dus imediat cu gândul la acel personaj, dar și de ce îmi este atât de greu să îl uit. Iar aici mă refer la minunatul și scumpul de Jack, din Al nostru este cerul. Un băiețel extraordinar, care reușise să aducă atât bucurie și alinare părinților lui, ca la o vârstă fragedă să primească un diagnostic necruțător și nemilos. Cartea a fost foarte marcantă, din punct de vedere emoțional, și cu toate că am terminat-o de citit acum aproximativ o săptămână, subiectul în sine, finalul și personajele m-au determinat să nu le pot uita atât de ușor, ca în alte cărți citite. 

2. Scrie primul titlu de carte care îți trece prin minte.
Cum de curând am început să citesc o nouă carte, evident să titlul ei mi-a venit primul în minte, și anume Magia fetelor Belles, de Dhonielle Clayton. Nu am reușit să parcurg mult din ea, ci aproximativ treizeci de pagini, și cu toate că, până în punctul unde am ajuns, a avut destul de multe clișee, stilul autoarei este unul ușor de citit, iar subiectul mi se pare destul de lejer, nefiind nimic extraordinar, dar nici rău. Momentan.

3. Scrie primul autor care îți vine în minte.
Culmea! Cu toate că citesc cartea menționată la punctul anterior, nu autoarea respectivă a fost prima la care m-a dus gândul, ci la A.S.A Harrison, și cartea acesteia având-o la currently reading. Prima pe care am început-o a fost Soția tăcută, un thriller psihologic destul de interesant, doar că stilul autoarei, dorința de a introduce destul de multe detalii în descriere, m-au cam încetinit. Așa că nu prea am reușit să mă acomodez cu povestea, preferând să îi ofer o mică pauză. 

4. Scrie titlul ultimei cărți citite.
Așa cum am menționat la începutul acestei postări, ultima carte pe care am terminat-o de citit a fost Singura poveste, de Julian Barnes.

5. Scrie personajul favorit din cartea de la numărul 4 și caracterizează-l într-un cuvânt.
Având în vedere că povestea pe care am citit-o și menționat-o la numărul patru nu a fost una tocmai pe gustul meu, din păcate tocmai personajele au fost unul din motivele acestei neplăceri cauzate. Deci îmi este cam imposibil să aleg unul, deoarece nu m-a atras niciunul din punct de vedere al personalității lui sau al altor factori. Bine, mi-a plăcut puțin Paul, dar nu într-atât încât să îl consider favorit. Departe de mine acest gând.

6. Scrie titlul unei cărți pe care ai vrea să o citești.
La editura Corint, în colecția Leda Edge va apărea în această toamnă (cred) un prim volum al unei noi serii. Și cu toate că, acum ceva timp mi-am făcut o promisiune în care mi-am spus că o să o las mai moale cu seriile noi, așteptând să mai finalizez câteva dintre ele (nu de alta, dar am ajuns să confund acțiunea destul de des, și nu mi se pare deloc ok). Daaar, seria de față are un subiect atât de fain și o copertă superbă, încât nu știu dacă o să reușesc să îmi onorez acea promisiune făcută. Și să nu o mai lungesc mult, este vorba despre Cerul din adâncuri, de Adrienne Young. Vikingi, lupte sângeroase, neînțelegeri între clanuri, alianțe neașteptate, un personaj feminin care îmi dă așa impresia că fată super mișto! Toate ingredientele pentru o abținere cam dificilă. 

7. Scrie unul din lucrurile pe care ai vrea să le realizezi în toamna asta. 
De această dată nu va mai fi nimic legat de literatură. Și dacă, până acum, poate aș fi spus că îmi doresc să strâng destul de mulți bani pentru Gaudeamus, în acest an o să spun pas la această dorință. (Nici măcar nu cred că voi ajunge anul acest la târg.) Până la finalul acestei toamne îmi doresc, de fapt, îndeplinite două lucruri: unu, să reușesc să scriu măcar jumătate din partea teoretică pentru licență, și doi, să ajung să aplic toate testele pentru partea practică a licenței. Pentru că, da, lucrul cel mai important (în afară de a termina cu bine anul trei, și ultimul, al facultății) este să finalizez lucrarea de licență. 

2 comentarii:

  1. Mă bucur mult că ai preluat leapșa, mi-a plăcut să citesc răspunsurile tale <3
    Baftă multă la licență! Știu cât de stresantă poate fi, așa că-ți urez să scapi cu bine de ea ;*

    RăspundețiȘtergere