luni, 14 noiembrie 2016

Leapșă: The Autumn Book Tag

Nu am mai completat o leapșă de nu mai știu când, așa că în pauzele dintre învățat m-am gândit să mă uit la un videoclip de-al Simonei (de pe blogul Secretele cărților), în care aceasta a răspuns la întrebările unei lepșe de toamnă. Și cum acest anotimp este unul din cele două preferate pe care le am și cum suntem și la jumătatea celei de-a treia luni de toamnă, mi-am zis că este perfect. Să aduc un omagiu unui anotimp care, anul acesta, pentru mine a fost mai călduros decât m-aș fi așteptat; și care mi-a adus mai multe bucurii decât speram. 


1. Ce îți place cel mai mult la toamnă?
Având în vedere că eu nu mă dau în vânt după vremea dusă la extreme - când se ajunge să fie prea cald sau rece - toamna și primăvara sunt anotimpurile care se pliază cel mai bine pe ceea ce îmi place mie. Dar, pe lângă asta, îmi plac foarte mult culorile cu care suntem înconjurați atunci când și le schimbă frunzele, dar și atmosfera aceasta puțin mai mohorâtă care te îmbie să îți faci o cană cu ceai și să auzi ploaia cum îți bate în geam. Este ceva perfect pentru mine, așa că, într-un fel sunt puțin tristă că mai sunt câteva săptămâni și, teoretic, toamna pleacă.

2. Ce carte îți amintește de școală?
Primele care îmi vin în minte sunt cele pe care le aveam de citit pentru orele de română din liceu - și aici o să le amintesc pe acelea pe care le-am lecturat din plăcere: Enigma Otiliei, Moromeții și Moara cu noroc -, dar și cele în care întâmpările se desfășurau în școală. Cele gen young adult, cu tot felul de adolescenți și cu diferitele lor probleme mai mult sau mai puțin importante și dramatice. 

3. Alege o carte a cărei copertă îți amintește de toamnă.
Cu toate că subiectul și acțiunea nu prea au nicio legătură cu ceea ce îți poate transmite o zi de toamnă, prima imagine care mi-a apărut în fața ochilor atunci când am citit propoziția, a fost coperta romanului Zona Zero, de Lavinia Călina. Faptul că rubiniul/cărămiziul este una dintre culorile toamnei dar este și cea care predomină imaginea, m-a făcut să asociez poza cu anotimpul. Dar dacă vă uitați mai atent, apar și câteva frunze în partea de jos a coperții, așa că totul a întărit și mai mult asemănările dintre cele două.4. Arată un roman misterios care să-ți țină de cald în zilele reci de toamnă.
Când mi se spune să mă gândesc la o carte care să-mi țină de cald în zilele reci de toamnă, misterul nu știu cât de mult apare în ceea ce am eu în minte, deoarece, atunci când cartea respectivă trebuie să mă încălzească, atmosfera din ea nu trebuie să fie una mohorâtă, care să îmi pună toarte mult mintea la muncă. Când plouă, când este frig, somnul mă acaparează instantaneu, așa că nu aș putea să fiu foarte atentă la întâmplările întortocheate. Aș citi una în care acțiunea să se petreacă într-un loc cald - și nu neapărat vara -, într-o primăvară care să îmi mângâie cu delicatețe obrajii, dar care să nu mi-i încingă. Aș alege ceva simplu, ușor de citit, nu complex. Aș alege Tuturor băieților pe care i-am iubit.

5. Un film care este numai bun de vizionat în această toamnă.
Am o întreagă listă de filme care au apărut/apar anul acesta, pe care am scris-o într-o postare pe blog [Filmele & serialele fiecărui an], iar din cele patru care se presupune că au apărut/vor apărea în această toamnă, voi alege Fantastic Beasts and Where to Find Them, o serie în care acțiunea s-a petrece în universul Harry Potter, din câte am înțeles. Mie mi-au plăcut foarte mult filmele cu Harry Potter, cât despre cărți, am reușit, până acum, să o citesc doar pe prima (dar abia aștept să îmi cumpăr și volumul doi), așa că reintrarea în lumea lui Harry va fi pe placul meu. Plus că joacă Eddie Redmayne, deci ar fi cam de ajuns pentru mine pentru a-mi dori să-l văd. 6. Dintre cărțile care apar în acest anotimp, care sunt cele care te interesează cel mai mult? 
Câteva dintre ele sunt scrise de autori români, toate urmând a fi lansate la Târgul de carte Gaudeamus, și cum nu aș vrea să le menționez aici deoarece vreau ca titlurile să rămână un mister (atât cât se poate) până în ziua în care voi posta poza cu toate cărțile pe care mi le voi cumpăra, pe pagina de facebook a blogului, nu voi spune nimic despre ele acum. Și cum, teoretic, toamna își mai aruncă farmecele peste noi pentru încă aproximativ două săptămâni, le voi menționa doar pe cele care au apărut pe piață în timpul trecut. 
Mi-am dorit foarte mult să am continuarea (mai exact volumul cu numărul patru), Purgatorio, din seria „Am murit, din fericire”, scrisă de Theo Anghel, dar și ultimul volum (cel cu numărul șase), Recviem pentru un asasin, al seriei „Alina Marinescu”, a Monicăi Ramirez. Acum că le am, scot un țipăt mut atunci când mai trec cu ochii peste cărțile din bibliotecă și le văd cum mă cheamă îmbietor să le citesc, iar eu trebuie să vărs o lacrimă invizibilă, să mă întorc cu spatele la ele și să mă îndepărtez chircită de tristețe. Pentru că nu am timp să o fac.


7. Numește un film care va apărea în această toamnă la cinema și pe care vrei să îl vezi de foarte mult timp.
În ciuda faptului că mai sus am menționat Fantastic Beasts and Where to Find Them, nu este și cel și pe care vreau să îl văd de foarte mult timp sau cel mai așteptat film în această toamnă, pentru mine. Aici intervine o cu totul altă poveste, mai exact un film în care apare unul dintre cei mai minunați și mai șmecheri actori pe care am dat vreodată să îi văd jucând, și anume Benedict Cumberbatch. Iar cu asta cred că am dezvăluit întregul mister care ar fi planat deasupra filmului. Este clar că unul dintre motivele pentru care îmi doresc foarte mult să văd Doctor Strange este pentru Benedict, dar la mijloc se mai găsesc și alte aspecte: faptul că este o ecranizare Marvel - rar mi s-a întâmplat să văd filme Marvel care să nu-mi fi plăcut -, dar și ideea principală pe care au abordat-o producătorii.

8. Numește trei cărți pe care ai dori să le citești în această toamnă.
Nu este o noutate când precizez că facultatea îmi mănâncă cam tot timpul pe care îl am - o dovadă foarte bună se vede în faptul că Miasma a lui Flavius Ardelean stă de o lună la currently reading pe Goodreads, și de când m-am apucat de ea, de abia dacă am citit patruzeci de pagini. Și îmi place, asta fiind problema cea mai mare. Îmi place și nu pot să o citesc cum trebuie. Dar totuși voi menționa acele trei cărți pe care mi-aș fi dorit să le fi citit în această toamnă. Prima este Recviem pentru un asasin a Monicăi Ramirez, a doua fiind Imperiul de fildeș, volumul patru al unei serii pe care o ador, scrisă de Naomi Novik și Umbra martor, cartea a treia a trilogiei „Pragul”, a Doinei Roman.