joi, 19 mai 2016

Promovare | Cărți românești, de autori români contemporani, în sâmbăta românilor

Acum aproape doi ani de zile, am descoperit pe blogul Anddeea un nou fel de-a promova cărțile, într-un mod inventat de acestea; de fapt, nu mai țin minte exact dacă a fost ideea lor sau au preluat-o și ele din altă parte. În orice caz, proiectul se numea Primele 100 de cuvinte, iar acesta consta în a alege o carte pe care doreai să o promovezi. De ce se numea așa? Deoarece luai, de la începutul cărții, primele o sută de cuvinte și le scriai pe blog. Citind acele cuvinte, cei care nu au auzit sau nu i-a interesat până atunci cartea respectivă, poate începeau să se simtă atrași de conținut, astfel cumpărând-o. Acest lucru se întâmpla în fiecare vineri. Am preluat și eu acest mod de promovare, doar că – din câte observ din lista mea de etichete – m-am oprit la cinci astfel de postări.

Din 2014 – de când am câștigat al doilea volum al seriei „Dincolo de moarte”, Jocul secretelor de Adina Speteanu – am început să dau mai multă atenție scriitorilor români contemporani. Pe parcursul timpului am descoperit în cărțile lor lucruri la care nu m-aș fi așteptat să găsesc – și cum am fost arogantă niciodată. Anii de generală și de liceu m-au modelat ca și viitor adult, să am ideea preconcepută că toți autorii români sunt precum Ion Creangă, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, și alți scriitori băgați pe gât de o programă școlară învechită... de pe timpul bunicilor. Și acum mă adresez vouă, cititorilor, celor care încă refuzați să dați chiar și cea mai mică șansă unui autor român, cu un stil pe care îl întâlniți la cei străini,  sau chiar cu un stil și mai frumos decât al lor: nu fiți egoiști, nu vă faceți o părere fără să experimentați înainte, și cred că cel mai important, nu vă mai gândiți că toată literatura noastră, a românilor, este la fel! 

Și cum știu că fără a vă da un pic impuls nu vă veți schimba părerile peste noapte, m-am gândit să fac un mic proiect pe blogul meu – dar și pentru că vreau să mă implic cât mai mult în a promova autorii români –, prin care voi încerca să aduc la înaintare cărțile românești, scrise de autori români contemporani. În ce constă acest proiect? În fiecare sâmbătă (în sâmbăta românilor) voi face o postare prin care voi scrie – în loc de o sută de cuvinte – cam jumătate (sau tot) din prima pagină a cărții respective. Dar dacă vorbim despre serii, voi lua în calcul doar primul volum, deoarece, dacă nu s-a citit primul volum, despre celelalte nu are rost să scriu. Le voi menționa, în schimb, dar nu voi și transcrie acea parte din pagină. Pe lângă acest lucru, îmi voi spune părerea despre cum mi s-a părut acea carte (sau despre cum am considerat toată seria), și dacă nu am citit încă romanul respectiv, voi explica de ce mi-am dorit atât de mult să îl cumpăr.

În toată biblioteca mea, am douăzeci și trei de cărți de autori români contemporani; cum am spus, am luat în calcul doar primul volum al seriilor, așa că acesta nu este numărul final. Fie că sunt citite sau nu, fie că mi-au plăcut sau nu, le voi promova, deoarece nu toți avem aceleași gusturi în materie de cărți, și până la urmă, eu vă îndemn să citiți cărți ale scriitorilor români, nu cărți ale scriitorilor români care-mi plac mie.

În partea dreaptă am pus toate cele douăzeci și trei de cărți; când voi mai achiziționa, vor fi trecute și acelea pe listă. Din câte se poate observa, totul este scris în Excel, și dacă se întreabă cineva cum le voi alege, mă voi baza pe Random.org. Și cum această postare va fi publicată pe blog astăzi, m-am gândit să aleg deja o carte pe care o voi promova sâmbătă, dar despre care nu voi scrie nimic, până atunci. 

Bineînțeles că nu îmi asum în totalitate ideea – dacă nu aș fi văzut postarea cu Primele 100 de cuvinte, nu mi-ar fi trecut prin cap această lucru –, ci doar faptul că nu voi promova toate cărțile, ci doar cele ale scriitorilor români contemporani. Așa că inițiatorii proiectului Primele 100 de cuvinte, primesc credit.