luni, 1 februarie 2016

Wrap-up | January 2016

Da, știu, nu am mai făcut astfel de postări de foarte, foarte multă vreme. Dar vă spun sincer când zic că dacă nu observam Wrap-up-ul de pe blogul Leontinei (Everything and anything), nici nu mă gândeam că ar fi cazul să reîncep să mi le scriu și eu pe ale mele. Chiar sper să mă țin de ele și să nu mai fac nici o pauză, deoarece aceste Wrap-up-uri chiar mi-ar fi de mare ajutor; nu mă refer că m-ar face să citesc mai mult într-o lună. Nu asta îmi doresc, ci pur și simplu, de când nu am mai postat Wrap-up-uri nu prea am mai ținut evidența a ce am citit în lunile respective, și sunt sigură că au fost dăți în care nu am lecturat nimic timp de patru săptămâni. Și e jalnic, având în vedere că mă cred o așa mare bookaholică. 

Și nu, a fost doar o simplă coincidență faptul că m-am reapucat fix acum, la sfârșitul primei luni din an. 

Trecând peste această introducere, pot spune că am avut un start destul de bun pentru începutul lui 2016, plus că am citit numai cărți care mi-au plăcut nu mult, ci foarte mult. Nu cred să-mi amintesc să fi dat la nici o carte mai puțin de cinci stele din cinci. 
  1. Prințesa albă, de Philippa Gregory. Dintre toate cărțile pe care le-am citit, aceasta a fost singura care mă așteptam să-mi placă, fiind chiar foarte sigură de acest lucru, de dinainte să mi-o cumpăr. Poate, așa cum am mai precizat și în recenzie, am fost ușor influențată de chimia pe care o simțisem între Elizabeth de York - fiica lui Edward al IV-lea și a Elizabethei Woodville - și Henry al VII-lea; o chimie pe care o sesizam din prezența lor ca și actori în serialul The White Queen. Și cu toate că am avut, oarecum, dreptate, nu pot spune că a fost atât de mare precum mă așteptam. Poate pentru că Henry m-a dezamăgit foarte mult, din numeroase puncte de vedere. Și cu toate aceste motive pentru care aș fi putut să nu-i fi dat toate steluțele, am simțit că, la cât de mult mi-a plăcut cartea, nu puteam să-i dau mai puțin. 5 din 5 stele pe Goodreads și Booktopia. 
  2. Capcana I și Capcana II, de Simona Stoica. Pot spune că între prima carte din serie, și anume Provocarea, și între aceasta, a fost o diferență destul de sesizabilă. Și ca stil dar și ca evoluție a personajelor. Schimbări, întorsături de situație și caractere care nu speram, la început, că voi simți și altceva în afară de ură și dispreț profund. Iar un exemplu foarte bun pe care aș putea să-l dau, ar fi Malek. Cred că încep, ușor, ușor, să-l apreciez, să-i accept intențiile și acțiunile. Cred că de-abia din acest volum ne putem da seama cu adevărat ce înseamnă lumea Rephelimilor, și ce a vrut și încă vrea Simona să creeze. 5 din 5 stele pe Goodreads și Booktopia.
  3. Iubire și sânge, de Catherine Delors. Nu are rost să mai spun - la cât de mult am pomenit de această carte - că face parte din ciclul "Cărți recitite pentru recenzie", dar totodată și din cel al "A făcut o gaură în sufletul meu". A fost și este un roman care m-a afectat și mă va afecta și mai mult de acum încolo, deoarece amintirile sunt proaspete, am reintrat din nou în lumea aceea toxică pentru inimă și suflet, care mi-a sfâșiat mintea și m-a făcut să vărs lacrimi dureros de crude. Am plâns, și nu-mi vine să cred, dar am făcut-o mai mult și cu mai multă intensitate decât prima oară când am citit-o. Ăsta și consider că este motivul pentru care mi-a luat mult prea mult ca să o citesc: știam ce va urma, și îmi era foarte frică să ajung la punctul acela din nou. Îi voi face o recenzie cât de repede voi putea, dar vă spun de pe acum că nu o recomand nimănui. Dacă, până acum, am spus că trebuie neapărat să o citiți, de acum încolo nu o voi mai face. Și dacă aș putea să fur toate cărțile din librării - online și offline -, din bibliotecile oamenilor și din străinătate, aș face-o. Pentru că o consider toxică pentru suflet. +5 din 5 stele pe Goodreads și Booktopia.  
Până la urmă au fost și sunt, de fapt, patru cărți citite. O carte pe care am devorat-o, cred că, aproape, la propriu, la cât de mult mi-a plăcut, două jumătăți de inimă și una care va face parte din suflet și din mine mulți, mulți ani de acum încolo. 

Listă cărți | Scriitori preferați: Thomas Hardy

De la un timp, blogul a ajuns – pe lângă o activitate importantă pentru mine – să țină locul unei liste, atunci când vine vorba fie de cărți, filme sau seriale. De ce? Pentru că îmi este mult mai ușor să țin pe blog evidența a ceea ce-mi propun în materie de aceste trei lucruri, decât dacă mi-aș face o listă pe vreo foaie sau dacă aș scrie-o în word, și aș avea-o numai pe calculator. Și cum am scris deja una despre ce cărți aș vrea să citesc în acest an și ce aș vrea să-mi cumpăr [postarea], dar și despre ce filme vor apărea/au apărut în 2016, și aș vrea să le văd [postarea], m-am gândit că m-ar ajuta dacă aș face una și despre toate cărțile pe care le-au scris autorii mei preferați. Cu toate că au ajuns să fie scriitorii mei preferați, asta nu garantează cu nimic că trebuie, instant, să-mi placă tot ce au scris sau vor scrie. Dar cum sunt mai speciali pentru mine, cum îmi doresc să fiu la curent cu toată activitatea lor literară, știu că voi citi absolut tot ce vor publica. Pentru că, dacă un scriitor a ajuns printre preferați, înseamnă că ți-a oferit ceva ce alții nu au putut să-ți dea, iar acest lucru îl va ține special pentru totdeauna. Cel puțin eu așa văd lucrurile în cazul meu. 

Cât despre cei șase scriitori  – pentru că din patru, cifra a ajuns la șase, din câte se poate observa în partea dreaptă –, mi-am dat seama că sunt destul de mulți doar pentru o postare, așa că m-am gândit să fac pentru fiecare câte una. Mai ales că unii au destul de multe cărți publicate, pe parcurs strângându-se tot mai multe; voi edita, de acum încolo, de fiecare dată când vor scrie vreo carte nouă. Legat de modul cum voi alege să postez, îi voi lua în ordine alfabetică, pentru că mi se pare mult mai bine așa. 

Semnul bifat desemnează faptul că le-am citit, iar cărțile scrise cu roșu au link către recenzii. 

* * *
Thomas Hardy s-a născut pe data de 2 iunie 1840, în comitatul Dorset, în familia unui zidar și constructor local. După terminarea școlii, la Dorchester, își continuă studiile la Londra și devine arhitect. În acea perioadă începe să se materializeze pasiunea s-a pentru literatură, dar prima încercare de a publica eșuează; primește însă încurajări din partea editorului de a continua munca.

Primul său roman apare în anul 1871, și anume Desperate Remedies (Remedii disperate), scris în maniera scriitorului Wilkie Collins, care se bucură de mare popularitate în epocă. 

În 1784 o cunoaște pe Emma Gifford, cu care se căsătorește în septembrie. Începe să publice romane și nuvele, în care se încheagă tot mai mult viziunea sa fatalistă, care supune viețile umane la condiția de personaje aflate în mâinile unui Destin nemilos. 

Pe data de 11 ianuarie 1928, Thomas Hardy se stinge din viață, la vâsta de 87 de ani. Cenușa lui a fost depusă la Westminster Abby, în faimosul colț al Poieților, iar inima sa este îngropată în cimitirul bisericii Stinsford. 

Cărți:
Romane despre caracter și natură
The Poor Man and the Lady 
Under the Greenwood Tree 
Far from the Madding Crowd (Departe de lumea dezlănțuită)
The Return of the Native (Întoarcerea băștinașului)
The Mayor of the Casterbridge (Primarul din Casterbridge)
The Woodlanders
Wessex Tales – colecție de povestiri
Tess of the d'Urbervilles (Tess d'Urbervilles) 
Life's Little Ironies (Micile ironii ale vieții) – colecție de povestiri
Jude the Obscure (Jude neștiutul) 
Romane de dragoste și fantezii
A Pair of Blue Eyes (Doi ochi albaștri)
The Trumpet-Major
Two on a Tower (Idila pe un turn)
A Group of Noble Dames – colecție de povestiri
The Well-Beloved 
Romane de candoare
Desperate Remedies – roman de debut
The Hand of Ethelberta 
A Laodicean
Dramă:
The Famous Tragedy of the Queen of Cornwall 

 Thomas Hardy a mai scris și poezie, dar m-am gândit să nu adaug – momentan – și acele titluri deoarece, eu cum nu sunt o mare fană a acestora, nu știu dacă aș vrea să le citesc. Dar cum am spus "momentan", m-am referait la faptul că: eu mi-am cumpărat o carte mică de poezioare scrise de el, din colecția Penguin Classics, și dacă o să-mi placă ce voi găsi acolo, le voi scrie și pe acelea. Dar, oricum, puteți găsi titlurile pe internet, dacă sunteți curioși de ele.