duminică, 16 octombrie 2016

„Superstar” de Ștefan Caraman

Mulțumesc editurii Herg Benet pentru exemplarul oferit spre recenzie!

RECENZIA: Când am fost acceptată pentru colaborarea cu Editura Herg Benet, după ce mi-au fost livrate cărțile și am văzut că în pachet se afla și Superstar, sincer, m-am bucurat nespus de mult. Nu doar că această carte se afla de dinainte pe wishlist-ul meu, dar după ce am spus ce cărți doresc a-mi fi trimise pentru colaborare, faptul că aceasta nu se afla printre ele, regretasem destul de mult după ce alesesem titlurile. Dar se păruse că editura îmi citise gândurile, iar pentru asta țin să îi mai mulțumesc din nou. 

Am plecat cu niște așteptări atunci când mi-am dorit să o citesc, așteptări care mi-au fost spulberate, dar nu neapărat într-un sens rău al cuvântului. În primul rând, pornisem cu ideea că va fi o carte de povestiri, nicidecum un roman în adevăratul sens al cuvântului. Nu știu exact ce m-a mânat să am gândul ăsta, poate simplele cuvinte de pe copertă, File de poveste, cu toate că nu descriu și nu îți arată cu nimic faptul că va fi așa. Și, în al doilea rând, cred că am fost amețită de cele câteva fragmente pe care le mai citeam, din când în când, din Superstar, ce nu prea aveau nicio legătură și nu se lipeau cu nimic unele de altele. Acum, dacă aș mai face asta – să mai parcurg câteva rânduri din poveste, pe sărite –, citind cartea și aflând acel motiv pe care îl veți descoperi doar dacă o veți citi și voi, la rândul vostru, aș înțelege și aș fi pe deplin de acord. Și mai cred că aș începe să și râd puțin, deoarece situația mi se pare, într-un fel, destul de comică. 

Ștefan Caraman a reușit să construiască o lume – pe cât de reală și autentică, pe atât de fantastică și neobișnuită – în care personajele se pot transforma în orice altceva își doresc, mai puțin, cred, în oameni obișnuiți, monotoni. Poate că alți cititori nu îmi vor împărtăși această opinie, dar eu țin să consider că nu sunt nici singura care a ajuns la această concluzie. O încrengătură de întâmplări și situații, de la cele mai ciudate și amuzante, până la durerile și tristețile unui artist ce este nevoit să străbată scena lumii prin tot felul de obstacole, sau poate că nu. Încă nu sunt complet sigură de acest mesaj primit. Pentru că sunt unele cărți (cel puțin eu așa privesc) în care nu există mai multe semne pe care să le fi introdus autorul în cartea lui, ci doar unul foarte clar. Așa că nu sunt complet convinsă că ceea ce am „decriptat” este tocmai lucrul cel mai bun. 

Mai sus am pomenit de faptul că aveam o vagă impresie că Superstar va fi o carte de povestiri scurte, și într-un anume fel această părere nu a dispărut complet din capul meu. Pentru că, dacă ar fi să citesc capitolele pe sărite – mai puțin ultimul, dacă îmi aduc bine aminte ce s-a petrecut în el –, aș reuși să le înțeleg foarte bine, fără a lectura restul din spate. Dacă m-aș apuca acum să povestesc de ce și cum am ajuns la concluzia asta, aș da un mare spoiler ce ar distruge tot farmecul întregii cărți. Nici despre personaje nu îmi permit să vorbesc prea multe, în afara faptului că nu a existat vreunul care să îmi fi plăcut mai mult decât celelalte. Toți au format un întreg, unul pe care mi-ar fi nespus de greu să îl destram, prin simpla alegere a unuia dintre ei. În schimb, pot spune tare și răspicat ca Ștefan Caraman are o imaginație despre care sunt sigură că nu mulți reușesc să o posede, acest fapt făcând și Superstar o poveste greu de uitat. Este adevărat că nu am putut să îi dau maximul de stele, dar aici se datorează mai mult simpla nepotrivire a unor mici aspecte din carte, cu ceea ce sunt eu, și aici mă refer dincolo de fantasticul poveștii. 

Cu o povestire lejeră, cu un stil autohton și cu replici comice, realiste și fantastice, în același timp, autorul mi-a oferit mie (cel puțin) o călătorie zdruncinată pe străzile rurale ale României, într-un autobuz vechi – dar cu o personalitate plăcută mie –, având în jurul meu un grup de artiști pe care mi-aș dori, cândva, să îi pot întâlni în persoană. Așa că, dacă vă doriți o poveste ieșită din tiparele fantasticului obișnuit, să vă înconjurați cu tot felul de creaturi cât mai hidoase sau minunate, să purtați o conversație cu anumite personaje din basme, atunci Superstar este cartea perfectă pentru voi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu