vineri, 4 martie 2016

2 ani de "Padeniye" | La mulți ani!

Anul trecut nu am mai făcut o astfel de postare, deoarece am uitat complet că blogul împlinise un an și în momentul în care mi-am adus aminte, trecuse deja o lună și ceva de la ziua aniversării. Și mi se pare destul de penibil să uit așa ceva – și când spun acest lucru, mă rezum strict la persoana mea –, în condițiile în care tot am spus că vreau să mă țin de blogul ăsta, să fac postări cât mai dese și, poate, din hobby să devină ceva mai serios. Dar să zicem că am fost scuzată, că eram la început și nu prea țineam minte chiar toate lucrurile pe care trebuia să le am în cap legat de blog. Dar eu tot nu mă iert. 

Și cum primul an nu poate fi ignorat, m-am hotărât ca această aniversare să fie pentru ambii ani, de la început și până acum. Cu sinceritate spun că, în primele săptămâni de după crearea acestui blog, nu mai eram atât de convinsă că făcusem un lucru atât de bun. De ce? În perioada aceea am fost destul de încărcată cu școala, cu tot felul de chestii care țineau de școală sau nu, așa că, o ocupație în plus nu prea fusese o idee foarte bună. Dar m-am încăpățânat și acum sunt aici. Și nu regret o zi pentru că m-am hotărât să continui. Am descoperit, cu timpul, bloggeri la fel de pasionați ca și mine, cărora cititul le devenise o parte din viață, ceva fără de care nu ar fi putut trăi. M-am întâlnit cu tot felul de scriitori pe care îmi doream de mult timp să-i văd în carne și oase, cum ar fi: Adina Speteanu, Cristina Nemerovschi  dar și pe Anna Vary am găsit-o anul acesta la standul editurii Herg Benet din cadrul Târgului de carte Gaudeamus –, Lavinia Călina și Simona Stoica. Puțini, ce-i drept, dar sper ca anii următori să-mi aducă cât mai mulți autori în față, și să-i reîntâlnesc cât mai des cu putință pe cei pe care i-am menționat mai sus. Și cum mi-am promis că voi încerca să citesc cât mai mulți scriitori români contemporani, sunt convinsă că acest lucru se va întâmpla, în timp. Și cred că acest lucru ar fi posibil, într-un timp mai scurt, dacă aș participa și la evenimentele care nu sunt ținute doar în timpul târgurilor de carte: Bookfest și Gaudeamus. Pentru că, până acum, nu prea m-am încumetat să particip la ele, din diferite motive. Și toate sunt stupide și fără înțeles, dacă ar fi să le analizez din afară. 

În acești doi ani am reușit să scriu doar 53 de recenzii, deoarece, în primul an îmi spusesem că voi scrie doar la cărțile care fie îmi plăcuseră mult, fie mă dezamăgiseră într-o măsură foarte mare. Dar anul acesta mi-am dat seama că nu ar trebui să fie așa, și că m-aș simți de fapt mai bine dacă aș scrie, la fiecare carte pe care am citit-o, câte o recenzie. Și cum am rămas cu restanțe din anul trecut, am început ușor-ușor să le recitesc pe cele care nu au recenzii, ca să le pot scrie și lor. Așa că-l consider un an puțin mai încărcat, dar nu mă deranjează deloc; sunt foarte nerăbdătoare să reintru în lumile pe care le-am descoperit la prima citire. Și cum am luat hotărârea să fac acest lucru pentru cărți, m-am gândit că ar fi foarte interesant să mă întind și în sfera serialelor și filmelor. Doar că în cazul serialelor am reușit să revăd doar două – e și normal, având în vedere că sunt mai lungi, cu mai multe sezoane, plus că trebuie să fiu atentă și la cele care sunt în curs de filmare –, iar aici mă refer la The Tudors și Gossip Girl.

Aș fi vrut ca în această zi specială pentru mine și pentru blog să fac ceva mai deosebit, dar nu prea am știut ce. Prima dată m-am gândit să organizez un concurs prin care să pun la bătaie o carte, dar nu am în bibliotecă nimic ce aș putea dărui. Cam tot ce am avut de dat am donat bibliotecii din cartierul meu. (Și că tot veni vorba de ea, după patru ani de zile în care nu mai pusesem piciorul în ea – rușine să-mi fie! –, anul trecut mi-am refăcut cardul, așa că am început să mai împrumut și de acolo cărți.) Cum spuneam, nu prea am putut să organizez un concurs, așa că m-am gândit că, fiind prima dată când scriu o postare despre ziua de naștere a blogului, să fac un Questions & Answers. Dar poate că veți spune: ai făcut atâtea lepșe, știm destule despre tine! Nu știu, poate există câteva întrebări care nu și-au primit răspunsul, curiozități. Cei care doresc să-mi pună întrebări o pot face la postarea aceasta sau la cea pe care o voi face pe pagina de facebook a blogului. Săptămâna viitoare, pe 11 sau 12 Martie, voi posta răspunsurile pe blog.  

Anul acesta m-am gândit că ar fi interesant să-mi încerc norocul și în lumea booktube. La începutul lui 2016 sau sfârșitul lui 2015 – nu mai știu exact – v-am rugat să-mi puneți câteva întrebări, ca primul video pe care îl voi face să fie unul în care răspund la ele. Câteva persoane au fost foarte drăguțe și mi-au scris câteva, dar nici până în ziua de astăzi nu am reușit să răspund la ele. Știu că am spus că va dura ceva, deoarece încă nu îmi cumpărasem o cameră – era programat să se întâmple acest lucru –, iar cea de la laptop nu mergea. Ei bine, nu s-a întâmplat nici una, nici alta. Varianta cum că aș putea filma cu cea de la telefon era și este exclusă, deoarece am încercat și nu pot deloc să fac acest lucru. Și aș vrea să-mi cer și scuze prin intermediul acesta, și, poate, cei care mi-au pus întrebări, ar fi de acord să le răspund la ele în postarea pe care o voi face săptămâna viitoare. Dacă vor acest lucru, să-mi răspundă, pentru că nu știu când voi face primul video pe youtube. Curajul, culmea, după atâta vreme, nu mi-a dispărut, doar că nu am cu ce filma. 

Nu știu ce aș mai putea spune, cert este că sunt foarte, foarte bucuroasă și mândră pentru acești doi ani petrecuți ca și blogger, și sper să nu mă opresc minim zece ani de acum încolo. Și nu în ultimul rând, aș vrea să le mulțumesc tuturor celora care mă urmăresc pe blog, fie că s-au abonat aici sau pe pagina de facebook, că-mi lasă comentarii la recenziile cărților/filmelor/serialelor, sau la orice altă postare pe care am făcut-o. Vă sunt foarte recunoscătoare pentru acest lucru, și sper ca, în timp, să vă întâlnesc pe mai mulți dintre voi, față în față. Dar să și îmbunătățesc blogul, deoarece, da, are nevoie de niște îmbunătățiri destul de mari. 

La mulți ani, Padeniye!
La mulți ani blog drag! 
Să-mi "trăiești" mult timp de acum înainte! 

6 comentarii:

 1. La multi ani. Mult succes in continuare. Faci o treaba buna. Imi plac postarile si articolele tale. Abia astept sa iti vad postarile si pe booktube.

  RăspundețiȘtergere
 2. La mulți ani! :*
  Și să știi că se poate și mai rău, prima mea postare aniversară pentru blog a fost la al patrulea an după ce l-am creat :))

  RăspundețiȘtergere
 3. La mulți ani!! Întrebările care ți le-am pus pe facebook sunt ale tale acum și poți răspunde oricând dorești tu! :) Și sper că vom continua să ne revedem prin blogosferă muuult timp de-acum încolo ~

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc! Atunci voi face o postare prin care voi răspunde la ele. Așa sper și eu. :)

   Ștergere