luni, 17 august 2015

Andreea's Diary [#3]

Dragi cititori, 

Avusesem de mult în cap să mai fac un mic jurnal, principalul fiind cel din anii de liceu, dar am lăsat-o baltă, deoarece, nu vreau să par melodramatică sau ceva, dar sunt puține amintiri frumoase pe care aș fi putut să le împărtășesc cu voi legat de existența mea în rândul foștilor colegi. Așa că i-am spus pas, așteptând un alt moment care să conteze, ca să zic așa, mai mult. Și se pare că a venit.

Eu în fiecare an mă duc la bunici, de două ori, în vacanța de Paște și vara, atunci când îmi pot petrece timpul lângă ei mai mult. Dar sper să reușesc ca de Crăciun să mă duc din nou, deoarece, din perspectiva mea, cel mai frumos Crăciun ar fi cel petrecut la țară. Plus că nu am mai mers de mult acolo iarna. În acel loc s-a dus majoritatea copilăriei mele, printre toată acea prospețime și libertate, într-un sătuc cocoțat pe un deal, de care rar se întâmpla să mă satur. În această vară nu am putut sta decât două săptămâni, zilele trecând fulgerător de repede, încât m-am trezit că duminică a trebuit să plec. De fiecare dată plec de acolo cu un gol în piept, și mai că nu-mi vine să plâng, dar asta e. Tot ceea ce-mi doresc cel mai mult atunci când vine vorba de satul în care am crescut, este ca bunicii mei să trăiască cât mai mult, să fie sănătoși, pentru a putea fi și eu, la rândul meu, cât mai mult lângă ei. Și să mă bucur de acea pace care-mi răsare de fiecare dată din suflet, atunci când pășesc în acel loc. 

Revenind, pentru că, dacă ar fi după mine, aș vorbi non-stop despre tărâmul acela. De când am început să devin obsedată de cărți, nu există dată în care plec acolo, și să nu-mi iau câteva cărți cu mine, și cum anul acesta am stat doar două săptămâni, am ajuns la concluzia că patru cărți îmi ajung. Două pe săptămână au fost suficiente, mai ales că nu stăteam tot timpul să citesc. Așa că am plecat cu Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde, pe care o începusem în București, dar care nu m-a dat nespus de mult pe spate, așa că pentru mine filmul a fost nițel mai bun. Nu i-am dat decât 3 din 5 stele, deoarece începuse să mă plictisească foarte tare în unele locuri, și nu, am înțeles chestiile acelea care se presupune că trebuie să le descoperi tu în cartea asta, dar pur și simplu, chiar și cu ele, a fost o ușoară dezamăgire. Apoi am citit Sfârșitul copilăriei de Arthur C. Clarke, care mi-a plăcut extraordinar de mult, i-am dat 5 din 5 stele, și acum că am terminat-o îmi vine să mă iau la palme pentru că tot amânasem să citesc ceva de acest scriitor extraordinar, din cauza fricii. Credeam că va fi prea complicată pentru mine lumea lui și aveam o vagă impresia că mă va plictisi, dar nu a fost așa. Următoarea pe listă a fost Marile speranțe de Charles Dickens care, la fel ca și Portretul lui Dorian Gray, mă așteptam la mai mult din partea ei, fiind vorba de clasici. Dar din păcate a primit același rating ca și cartea lui Oscar Wilde, dar cu toate acestea, am de gând să văd filmul, poate pe cele două ecranizări, și anume Great expectations din 2012, cu Jeremy Irvine din Calul de luptă, și cea din 2011, care este o mini-serie de trei episoade. Mai mult îmi doresc să vizionez mini-seria pentru Harry Lloyd, din Game of Thrones, deoarece îl ador de-a dreptul, dar care nu joacă rolul principal. Dar cu toate că nu prea m-a dat pe spate această carte, am în plan să citesc David Cooperfield, deoarece a fost unul dintre filmele care mi-a marcat, efectiv, copilăria, dar și Oliver Twist. Iar ultima carte, pe care am terminat-o ieri, este Balanța puterii, volumul al treilea din "Alina Marinescu" de Monica Ramirez. Cu acest volum am întâmpinat mici dificultăți, deoarece oscilam în a-i da 4 sau 5 din 5 stele, dar până la urmă ultima variantă a fost cea câștigătoare. Trei dintre ele, și anume Sfârșitul copilăriei, Marile speranțe și Balanța puterii, vor primi câte o recenzie. Sper eu cât de curând. 

În afară de aceste patru cărți, mi-am dorit foarte mult, mai mult din curiozitatea pe care am avut-o din cauza miilor de laude primite, să citesc Mândrie și prejudecată de Jane Austen, pe care am împrumutat-o de la verișoara mea, dar pe care am abandonat-o, nevenindu-mi a crede, după doar 80 de pagini. Pentru mine stilul lui Jane Austen mi s-a părut oribil, și cu toate că am tot încercat să mă forțez să continui, a fost în zadar. Și așa, până să ajung la numărul acela de pagini, m-am chinuit. Sorry for you, Jane Austen, but you're not for me! Poate voi încerca să citesc altceva de la ea, Emma, poate, dar mă cam îndoiesc, din cauza modului oribil pe care-l are de-a povesti. Păcat, pentru că filmul ei, și anume Becoming Jane, mi-a plăcut foarte, foarte mult. Și să nu uit, am primit o carte de la străbunica mea, și anume Suferințele mamei Blondina: O martiră a Siberiei, pe care am citit-o acolo. A fost interesantă, dar și tristă, deoarece a fost vorba de lagăre, și munca de la colectiv, despre care mi-a mai povestit străbunica mea de multe ori, de traiul pe care l-a avut la colectiv. A avut foarte multe legături cu religia, deoarece, până la urmă, a fost o carte religioasă, și cu toate acestea, nu i-am dat mai mult de 3 din 5 stele, deoarece mai citisem din multe cărți despre lagăre, așa că nu a fost ceva foarte nou pentru mine. 

Înainte să închei, mai am câteva lucruri de spus. Acum două zile, Cristina Nemerovschi a scris pe Facebook faptul că duminică, adică ieri, o vom putea auzi la radio, și anume la Antena Satelor, împreună cu Alexandru Voicescu, între orele 13 și 15. Auzisem de radioul ăsta, deoarece tata îl ascultă mai mereu în mașină, așa că am rămas plăcut surprinsă când i-am citit anunțul. Eu am ajuns acasă pe la 15:30, așa că am avut posibilitatea să ascult interviul pe drum, cu toate că de foarte multe ori semnalul se pierdea, înaintea să apară ei, și îmi era teamă că atunci când se va face ora 13, nu-i voi înțelege cum trebuie. Dar se pare că norocul a fost de partea mea, așa că i-am putut asculta cu bucurie. Nu voi spune despre ce au vorbit, deoarece a fost vorba despre cărți, iar la acele întrebări care le-au fost puse, au mai răspuns și în alte interviuri pe care le-am ascultat, așa că presupun că vă dați seama despre cam ce s-a vorbit. Printre invitați a fost și o cititoare care are un blog, dar pe care nu l-am reținut, din păcate, dar și o scriitoare de la Editura Tritonic, și anume Anamaria Ionescu, autoarea cărții Nume de cod: Arkon, pe care încă nu am citit-o. Dar știu că ea face parte din echipa acestui radio, așa că era normal să fie așa.

S-a vorbit și despre viitoarele proiecte pe care le are fiecare din cei trei prezenți acolo, și în afara acelor informații, am mai primit o mare surpriză. Au fost difuzate două interviuri telefonice, nu directe, ci înregistrate, cu Bogdan Hrib și Adina Speteanu. Am rămas foarte plăcut surprinsă, mai ales că am auzit că Adina Speteanu este, ca să zic așa, o clientă fidelă radioului. Am aflat și despre noile ei proiecte în materie de cărți, ceea ce nu a reușit decât să mă bucure nespus de mult. A mai fost pomenită și Monica Ramirez, împreună cu seria ei minunată, dar și Lavinia Călina, care scrie foarte repede, precum se învârte un titirez. Plus că remarca lui Bogdan Hrib, cum că noi, românii, suntem niște snobi în materie de cărți, este puțin adevărată. Ce pot spune în afara faptului că ultimele două ore din călătoria mea de întoarcere, au fost cum nu se poate mai plăcute. Și îi mulțumesc radioului Antena Satelor pentru asta. 

Și cum am ajuns la final cu postarea, dacă ați reușit să o citiți pe toată, deoarece este un monstruleț, vă mulțumesc foarte mult. Înseamnă enorm pentru mine! :)

Leapșă: Premiile Liebster

Da, am revenit, și mă bucur foarte mult că am făcut-o, deoarece mi-am dat seama în aceste săptămâni cât am lipsit că, în ciuda faptului că voi întâmpina fel și fel de dificultăți, blogul nu va putea să se afle printre acele lucruri pe care le fac, la care voi fi nevoită să renunț. Deja m-am atașat prea mult de Padeniye ca să pot spune fără să mă gândesc, de cel puțin zece ori înainte: eu renunț la acest blog. Și cum am venit ieri de la bunici, am spus ca astăzi să fac o postare neapărat, așa că voiam să mă apuc să scriu în Andreea's Diary, unde voi povesti mai multe despre cărțile pe care le-am citit acolo, ce-am mai făcut, și altele. Dar cum uitasem că Diana, de pe blogul Anddeea, mi-a pasat o leapșă acum ceva timp, am spus să mă apuc de ea mai întâi. Plus că din cauza drumului de opt ore de ieri, încă nu mi-am revenit complet. Dar sper ca până diseară să pot cât de cât să fiu mai activă, pentru jurnal. Vă las cu întrebările la care a trebuit să răspund, iar despre nominalizări și formularea altor întrebări, voi trișa puțin, pentru că nu sunt în stare să le creez, plus că nu am 11 persoane pe care să le nominalizez, și sper să ne recitim mai târziu. Și mulțumesc Dianei și Sarei de la Resfeber că s-au gândit la mine.

Regulile Premiilor Liebster:
  • Mulțumește-i persoanei care te-a nominalizat, scriind link-ul către blogul ei în postare; 
  • Răspunde la toate întrebările primite;
  • Nominalizează 11 bloggeri;
  • Formulează 11 întrebări la care să răspundă cei nominalizați de tine;
  • Nu poți nominaliza persoana care te-a nominalizat pe tine;
  • Trimite-le nominalizaților un link la postarea în care i-ai numit, pentru a-i informa.

ÎNTREBĂRI: Diana

1. Te-ai gândit vreodată să faci vlogging?
Urmăresc vloggeri, acum mai mult pe cei care fac booktube, atât români cât și străini, dar să mă gândesc să fac eu vlogging, nu. De fapt, uneori mă gândeam, dar mai mult așa, mă imaginam, nu că aș fi pus eu neapărat în practică. Nu mă văd făcând deoarece, sunt destul de timidă, și chiar dacă știu că până la urmă vorbesc singură, nu e nimeni lângă mine care să se holbeze la fața mea, dar până la urmă, și timiditatea în fața unei camere de filmat, nefiind înconjurat de țipenie de om, este tot timiditate. Plus că mai sunt și alți factori care nu mă recomandă să fiu vlogger. Dar în caz că unii dintre voi nu știați, Sara este un booktuber, sub numele de TheFantasticSheep, și face o treabă chiar foarte bună.

2. Care este genul tău preferat de muzică?
Când eram mai mică, din generală până prin clasa a zecea, ascultam numai și numai muzică rock, oriunde auzeam alt gen, mă strâmbam și refuzam să ascult. Dar de ceva timp am început să-mi lărgesc orizonturile, începând să-mi placă muzica clasică, simfonică, uneori mai ascult și pop dar și muzică românească, cum ar fi: Alexandrina, Subcarpați, Argatu', trupele vechi de muzică rock, dar și alții. Și mi-am dat seama că încăpățânarea mea de a asculta doar un gen de muzică, m-a făcut să pierd unii artiști care abordau alte genuri, unii chiar foarte buni. 

3. Despre ce îți place cel mai mult să scrii? 
Dacă este vorba de blog, îmi place foarte mult să scriu recenzii, și nu mă refer doar la cărțile, filmele sau serialele care mi-au plăcut, ci și la celelalte, deoarece uneori îmi place să fiu puțin rea, să vorbesc și despre cele care m-au dezamăgit. Dar atunci când nu scriu pe blog, cu toate că nu am mai făcut-o de aproape un an, scriu cărți. Am câteva povești începute, de acțiune, cu toate că eu și cu genul acesta ne acomodăm cam greu. Dar încerc să dau tot ce-i mai bun din mine.

4. Care sunt planurile tale de lectură pentru luna asta?
Nu mi-am propus să citesc niște cărți anume, dar aș vrea să încep Blestemați de Chuck Palahniuk, și dacă reușesc, să termin Abonatul nu poate fi contactat de Cristina Andrei. Dar nu-mi fac mari speranțe, deoarece în aceste două săptămâni care au mai rămas din această lună, le am destul de ocupate cu altele.

5. Ai vrea să participi la Summer-read-a-thon'ul de pe blogul Anddeea?
Mi-ar fi plăcut, dar nu am avut posibilitatea de a o face. Eu am plecat la țară înainte de a fi organizat acest read-a-thon, mi-am luat cu mine, într-adevăr, câteva cărți, dar până să apară acesta, deja le citisem pe aproape toate. Așa că nu prea am avut cum, plus că m-am întors în ziua în care s-a încheiat. Poate la anul.

6. Ce hobby-uri ai?
În afară de citit și scris, îmi mai place să desenez, să mă plimb, cu bicicleta sau pe jos, și să merg la spectacole (de teatru, de operă, etc), cu toate că nu am mai mers de foarte mult timp, deoarece nu prea am cu cine, și singură nu prea îmi place. Cam atât.

7. Prietenii tăi sunt cititori fideli al blogului pe care îl deții?
În afară de o fostă colegă care mai trece din când în când, nu mai știe nimeni. Adică am mai spus câtorva, dar sunt sută la sută sigură că au uitat deja că am unul. 

8. Ce-ți place cel mai mult la blogurile pe care le urmărești?
Felul cum scriu utilizatorii respectivi, recenziile pe care le fac cărților, gusturile bune pe care le au în materie de lectură, dar și muzică și filme. Plus că au acel ceva care-i fac oameni serioși, dedicați muncii pe care o fac, deoarece, până la urmă, să deții un blog nu este chiar așa de ușor, și cu toate că-l faci din plăcere, necesită ceva muncă și atenție pe care o acordă. Îi apreciez foarte mult pentru ceea ce fac, și cu toate că nu trec de fiecare dată cu păreri la ceea ce-au postat, mereu sunt acolo, în urmbră.

9. Motto-ul după care te ghidezi în viață e...
Nu am unul anume, deoarece încerc să mă învăț singură, prin experiențele pe care le am, prin tot ceea ce fac. Să mă ghidez în viață cu ajutorul unui motto, ar fi pentru mine ceva mult prea extravagant, ca să zic așa. În general acestea nu prea mă ajută pe mine, personal, cu nimic, ci doar afirmă ceea ce știu deja, sau îmi aduc ceva nou, dar pe plan teoretic, nu și practic. Nu știu cât de mult s-a înțeles ceea ce-am scris.

10. După ce criterii îți organizezi cărțile?
Spațiul meu din bibliotecă a cam devenit inexistent, și din păcate un alt corp de bibliotecă, încă nu mi-am cumpărat. Dar atunci când aveam mai mult loc, le aranjam în funcție de editură, și atunci când le aveam pe edituri, le aranjam în ordine alfabetică. 

11. Ai un sfat legat de blog pentru mine?
Nu vreau să par lingușitoare, dar nu prea am ce să-ți recomand. Unu la mână, pentru că nu prea sunt bună la dat sfaturi, și doi la mână, îl consider foarte bun. Un blog ar trebui creat după personalitatea fiecăruia, pentru că prima impresie pe care ți-o dă despre acea persoană, atunci când intri pentru prima dată pe blogul respectiv, este cum arată. Acela este primul impact, părerea mea. Plus că ești de mai multă vreme decât mine în această comunitate, deci consider că și cunoști mai multe. Faci o treabă bună, atât tu, cât și colega ta.

ÎNTREBĂRI: Sara

1. Cea mai mare reușită literară? (ai convins o persoană să citească cartea ta preferată, blogul tău a fost la știri, ceva de genul)
Am reușit să conving câțiva oameni să citească câteva cărți pe care le-am recomandat, dar cu toate acestea, nu se aflau printre preferatele mele. Nu pot spune că am avut reușite literare atât de semnificative, dar mi-aș dori ca pe viitor să reușesc.

2. Ce te inspiră?
În perioada în care scriam pe Wattpad, de când m-am alăturat pe site, în 2011 și până anul trecut, îmi plăcea să-mi găsesc inspirația pentru poveștile mele, din diferite imagini. Cele mai multe dintre ele aflându-se pe DeviantArt, deoarece acolo puteam găsi unele dintre cele mai frumoase imagini pe care le văzusem vreodată. Deja îmi este foarte dor de acea perioadă foarte frumoasă! Dar pentru alte chestii, nu mă prea inspir de nicăieri.

3. Versul/versurile preferate dintr-o melodie?
Cum de ceva timp sunt obsedată de trupa Globus, iar unele dintre melodiile mele preferate se întâmple să se afle în palmarezul lor, voi alege ceva de la ei.

"[....]  This is our world
This is how we made it
And now is the hour
Only we can save it
Don't be afraid
Love will light the way
The spark that lives in the heart
Of everyone will become
Like a flame
Like the sun [...]" _ Illumination

Fiind una dintre trupele mele preferate, cam toate melodiile de la aceștia îmi plac nespus de mult. Sunt foarte diferiți față de mulți altii din lume, și cu greu îi poți confunda. O să vă înșir și câteva din piesele care îmi sunt mai dragi, și m-au ajuns la suflet, toate având link-uri către youtube: Save me, pot spune că este preferata mea, fiind și cea care se leagă foarte mult de o carte pe care o scriu; Europa, versurile sunt de-a dreptul magnifice, vorbind despre acele multe războaie care au schimbat soara acestui continent, sau despre alte și alte incidente care au avut un impact foarte mare și care s-au întâmplat în Europa de-a lungul sutelor de ani; Take me awayThe promiseOrchard of MinesIn memoriamOne TruthWyatt Earth, de-abia de pe la minutul 2 și ceva începe să cânte cu vocea. Și ar mai fi.

4. Gluma preferată?
Nu știu, chiar habar nu am. Eu râd la multe chestii, unele chiar fiind deloc amuzante. Nu cred că am una preferată, îmi e să nu le inslut pe celelalte dacă ar fi să aleg una. 

5. Cea mai bună chestie pe care ai mâncat-o?
I don't really now! Am mâncat acum ceva timp sushi făcut de unchiul meu, și mi-a plăcut chiar foarte, foarte mult. Dar după episodul ăsta, sigur am mai mâncat alte chestii bune. Asta e singura pe care mi-o amintesc, așa, nemâncând în fiecare zi preparatul ăsta.

6. Cu ce asociezi cartea (sau una din cărțile) preferate?
Seria Grisha, despre care tot v-am înnebunit, este una dintre preferatele mele, și să zicem că aleg o carte la întâmplare dintre acelea trei, Regatul Luminilor. Ei bine, cum asociez toată trilogia cu Rusia, logic că și volumul îl asociez cu acea țară superbă. Deci, da, cu Rusia.

7. Cu ce casă de la Hogwards aparții?
Știu că există un test pe care îl faci ca să vezi de ce casă aparții, dar pe care nu l-am făcut. Eu am reușit să văd doar filmele din seria Harry Potter, și presupun că autoarea a descris cam fiecare casă în parte în volume, așa că nu prea știu cu cine m-aș potrivi. Mereu mi-au plăcut Viperinii, așa, răi și afurisiți. La fel și de Draco și de taică-su, dar nu știu de ce am o presimțire că dacă aș face acel test, nu mi-ar ieși casa asta. 

8. Care este prima carte de care-ți amintești să o fi citit?
Aici sunt în mici dubii, deoarece nu mai știu sigur dacă a fost Păcală sau Heidi. Deci nu pot da un răspuns bătut în cuie.

9. OTPs? Împărtășiți iubirea!
Într-o perioadă era foarte la modă ca pe Wattpad să vezi câte un OTP din când în când. Inițial nu înțelegeam ce vrea să însemne acest OTP, dar după ce am căutat mi-am dat seama despre ce este vorba, trebuind să scrii 30 de capitole, pe baza titlurilor. Da, am făcut odată și eu unul, pentru una dintre cărțile mele preferate, și anume Iubire și sânge de Catherine Delors, o altfel de poveste față de cea din roman, între Pierre-Andre Coffinhal și Gabrielle de Montserrat, deoarece nu-mi plăcuse deloc sfârșitul cărții, și voiam să aibă unul așa cum îl doream eu. Cum în carte acțiunea se petrecuse în Franța, în povestea mea, întâmplările se petreceau în America, parcă în Arizona, dacă-mi mai aduc bine aminte, și se întâmpla în timpul nostru, nu pe timpul revoluției franceze. Știu sigur că în rolul lui Pierre-Andre l-am pus pe Colin O'Donoghue, care-l joacă pe Căpitanul Hook în Once upon a time, iar pe Gabrielle o juca Sarah Bolger, actrița care a apărut și ea în Once upon a time. A fost o coincidență uriașă pentru mine când i-am văzut pe amândoi acolo, la fel și în The Tudors. Trecând peste, povestea se numea Cruciada fericirii și parcă și am coperta în față: fundalul de un vișiniu, având în mijloc o jumătate de măr înconjurat de o coroană de spini. După ce mi-am șters vechiul cont de Wattpad, administratorii nu mi-au mai dat voie să-l recumerez, așa că cele trei capitole pe care am apucat să le scriu, au rămas acolo. Și regret enorm de mult, deoarece îmi plăcuse foarte tare cum scrisesem acolo. Foarte diferit! Dar și eu ca fraiera, am uitat să le salvez în calculator.

10. Care este luna ta preferată și de ce?
Luna Mai, și nu pentru că m-am născut în acea lună, ci din cauza faptului că îmi dă o anumită stare, mă liniștește într-un fel. Dar chiar habar nu am care este motivul. Poate temperaturile care sunt perfecte, așa cum îmi plac mie.

11. Dacă orice persoană de pe planetă ar putea să știe automat o limbă la alegere, care ar fi alegerea ta?
Aș putea spune engleza, deoarece este o limbă de circulație internațională, și ar cam trebui să o știm cu toții, plus că se învață și destul de ușor. Dar asta este și chestia, nu este o limbă complicată, așa că m-aș axa pe ceva puțin mai dificl. Poate rusa sau germana. Sunt două limbi chiar foarte interesante, plus că-mi place foarte mult felul cum vorbesc cei din Germania și Rusia.