luni, 23 noiembrie 2015

Gaudeamus 2015

Și a mai trecut un Gaudeamus! Un târg pe care, pot spune, l-am așteptat cel mai mult, de când am început să frecventez târgurile de gen. De ce? Pentru că am participat la lansările unor cărți pe care le așteptam cu nerăbdare, pentru că m-am întâlnit cu persoane pe care doream foarte mult să le văd față în față, și pentru că m-am întâlnit sau reîntâlnit cu autori pe care îi admir foarte mult. Iar acest lucru m-a entuziasmat foarte tare, și m-a emoționat, de altfel, foarte mult. Bineînțeles că, oricât de mult m-aș fi străduit să-mi înfrâng acasă emoțiile, să-mi las timiditatea într-un colț al minții, și oricât de sigură am fost pe mine în drum spre târg că voi fi în regulă și că voi putea conversa cu ușurință cu autorii respectivi, acestă siguranță m-a părăsit în momentul în care am ajuns în fața lor. Ca de obicei, nu se compară discuțiile din fața ecranului, tastând, cu cele non-virtuale. Cred că au fost momente în care, efectiv, nici nu au înțeles mesajul pe care am vrut să-l transmit, dar cum pe moment nu am realizat acest lucru, imediat cum m-am îndepărtat de ei sau am plecat din târg, atunci mi-am dat seama cât de jalnică am fost.

Și ca totul să aibă o cireașă pe tort – că fără ea, Andreea nu se poate lipsi –, m-am gândit că de fiecare dată când voi asista la vreo lansare de carte, oricât de lungă ar fi ea, o voi filma și o voi posta pe blog. Pe lângă cuvintele despre impresia personală, voi pune și acel video. În felul acesta, cititorii care mă urmăresc, și care nu au putut ajunge la lansarea respectivă, vor putea fi mai aproape de acel eveniment. Dar nu aceasta era cireașa de pe tort. Nu, ea a constat în faptul că – deșteapta de mine, nu-mi vine să cred cum de nu și-a dat seama! – am avut blițul de la telefon pornit pe durata întregilor lansări. Și nu, nu a fost întuneric, în așa fel încât să zicem că aș fi avut nevoie de el. Dar chiar și așa, cu blițul de la un telefon nu se face într-atât de multă lumină încât să ajute la o vedere mai bună. În condițiile în care persoanele respective erau la o distanță destul de mare față de tine. Iar acest aspect l-am sesizat în momentul în care am văzut niște poze de la una dintre lansări. Cred că aș fi preferat ca cineva să-mi dea o palmă peste cap, și să-mi zică: "tâmpito, închideți blițul! Unde te crezi?" Da, aș fi preferat asta decât să-mi dau seama acasă, în timp ce începeam să mă gândesc la fel și fel de chestii. Dar să ne imaginăm tot ce-am scris mai sus, a fost pentru a vă amuza, în cazul în care doriți să o faceți; un bonus. 


Mergând mai departe.


Cum târgul Gaudeamus s-a ținut de pe 18 până pe 22 noiembrie, adică de miercuri până duminică, eu am fost în prima zi – ca să-mi cumpăr majoritatea cărților pe care mi le doream –, și sâmbătă, la cele trei lansări la care am putut ajunge. La standul editurii Herg Benet am asistat la lansarea a două cărți, și anume: cartea a doua din seria "Rephelimii" de Simona Stoica, și anume Capcana, ce a fost împărțită tot în două volume, și romanul Laviniei Călina, Zona zero. A fost pentru întâia oară când le-am văzut pe cele două în carne și oase, și așa cum m-am așteptat, amândouă au fost foarte drăguțe cu cititorii, fiind mereu cu un zâmbet emoționat pe buze. Pentru că, așa cum cred că se întâmplă la orice autor – având el în palmarez și zeci de cărți –, atunci când vine vorba să vorbească în fața cititorilor, să-și lanseze câte o carte nouă, o anumită emoție tot există. Iar eu, una, cred că aceste emoții aduc cititorul mai aproape de autor, îl fac să-l iubească și să-l admire și mai mult. Iar din câte am putut observa la cele două autoare, nu duc lipsă de cititori, și nu cred că vor duce vreodată lipsă. În afară de cele două, am avut ocazia de-a mă reîntâlni cu autoarea Cristina Nemerovschi, de la care mi-am dorit foarte mult să iau autograf pe trilogia "Ultima vrăjitoare din Transilvania", ce a fost scrisă de aceasta sub pseudonimul de Anna Vary. Înainte de târg, din toată trilogia, am avut doar primele două volume, Contesa Aneke și Mathias, iar la târg mi l-am achiziționat pe ultimul, și anume Alexandra. Autoarea mi le-a semnat pe primele două, probabil a crezut că voi fi prezentă la lansarea volumului final, vineri, tot la Gaudeamus. Dar din păcate – cu toate că mi-aș fi dorit foarte mult să fiu acolo – nu s-a putut; mi-a fost imposibil! Dar voi reuși eu cu altă ocazie să primesc autograf și de pe cel din urmă. Plus că am uitat să iau cartea sâmbătă, deoarece a fost prezentă acolo și atunci. Ultima lansare la care am putut participa a fost la standul editurii Tritonic, la Ultima privire, cartea ce încheie seria "Dincolo de moarte" de Adina Speteanu. Pe ea o mai întâlnisem doar o singură dată, când s-a lansat volumul al doilea, Jocul secretelor, volum ce-l câștigasem la un concurs organizat de aceasta. L-am așteptat și nu prea pe cel din urmă, da, deoarece îmi doream să aflu cum se va încheia una dintre seriile care mi-a ajuns la suflet, și nu, deoarece într-un fel nu voiam să se termine. 


Așa cum am specificat și în postarea Planuri pentru Gaudeamus: 2015, nu am mai putut ajunge la lansările de la standul editurii Crux Publishing și Nemira. Mi-a părut foarte rău că nu am putut fi prezentă, dar poate că la anul voi avea mai mult noroc. 


Cât despre cărțile pe care mi-am dorit să le cumpăr, cum wishlist-ul meu este kilometric, a trebuit să-mi aleg anumite cărți – ce au avut o prioritate mult mai mare –, dar și care să se încadreze în buget. Spre surprinderea mea, tot ce am avut pe listă, a putut fi cumpărat. În afara faptului că m-am răzgândit pe moment ca în loc de o anumită carte ce o aveam în plan să o iau, să-mi iau alta. Cu toate că amândouă aveau un preț pe care mi-l puteam permite, din ceea ce-mi mai rămăsese. Și cu toate că mi le-am putut permite pe toate – ceea ce m-a uimit într-un fel, pentru că acasă, din ceea ce calculasem eu, nu aș fi putut să-mi bifez toată lista –, acest lucru nu s-a datorat unor edituri la care mă așteptam la mai mult, cum ar fi Nemira sau Polirom, ci la edituri care, cu toate că aveau reduceri bune la târg și înainte, acum m-au uimit cu și mai mult. Iar aici mă refer la Herg Benet și Tritonic. Pentru că, efectiv, Ultima privire, dacă pe site-ul editurii Tritonic costa 40 de lei – se înțelege, la cât de stufoasă e –, la târg a fost redusă la jumătate. În condițiile în care urma a fi lansată, iar reducerea putea fi mult mai mică. În privința aceasta, edituri la care aveam pretenții la mai mult, de această dată m-au cam dezamăgit. 


În afară de aceste aspecte, a fost foarte, foarte frumos, deoarece, în ciuda acestor lucruri care m-au deranjat, cum am spus și mai sus, a fost cel mai frumos Gaudeamus la care am putut fi prezentă. M-am distrat, am fost într-un loc în care m-am regăsit, printre oameni care împărtășesc aceeași bucurie ca și mine, m-am plimbat printre sute și sute de cărți, le-am răsfoit, le-am mirosit, ca într-un final să iau câteva dintre ele  acasă. Și cred că acest lucru contează cel mai mult: să te bucuri cu adevărat de el, și să-i înțelegi esența. Și, cu toate că de-abia s-a încheiat, de-abia aștept anul viitor. Cu toate că Bookfest-ul e mult mai aproape, Gaudeamus-ul are ceva magic, ceva care mă vrăjește, ceva greu de descris în cuvinte. 


P.S: Mâine, cel târziu, voi face o postare cu ceea ce mi-am cumpărat. Consider că aceasta este deja destul de mare, cărțile sunt multe, iar eu trebuie să scriu câteva propoziții despre fiecare în parte. 

*
Blogul Padeniye, pentru a-și arăta solidaritatea pentru tragedia din Clubul Colectiv, până la sfârșitul anului 2015, la orice postare pe care o va avea, va posta, la final, câte o melodie a trupei Goodbye to Gravity, de pe albumul "Mantras of War". Cel ce urma a fi lansat în seara de 30.10.2015. Până pe 01.01.2016. Melodiile vor fi luate în ordinea în care se află pe CD.
05. Rise from the fallen

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu