miercuri, 4 februarie 2015

Noutăți 2015

Aici voi pune doar cărțile pe care le aștept eu în 2015, de la unele edituri pe care le urmăresc. Ele sunt mult mai multe, doar că nu m-au atras toate din diferite motive care nu mai are rost să le scriu aici. 

Editura All

De când am citit Cu cât merg mai repede, cu atât sunt mai mică de Kjersti Skomsvold (recenzia), am început să fiu mai atentă la această editură, în sensul că voi încerca să o urmăresc mai des și să-mi las degetele să răsfoiască mai multe cărți de la ei. Cu toate că romanului de mai sus nu i-am acordat mai mult de trei stele, cartea, totuși a abordat un subiect foarte interesant și diferit. Nu că celelalte edituri nu ar traduce cărți frumoase, doar că aceasta a fost ca o scânteie pentru mine. Mai jos este cărticica pe care îmi doresc să o citesc în acest an de la ei, pe lângă altele, din ceilalți ani.

Descrierea: Într-o Pragă scăldată în lumina a unui început de iarnă naratorul din Cele șapte biserici este martorul unui accident bizar, urmat de o serie de crime misterioase. În umbra plină de secrete a șapte biserici gotice, timpul și spațiul par să se deformeze. Personaje și clădiri dintr-o "epocă de aur" - Praga lui Karel al IV-lea - încep să răsară în inima metropolei moderne. Intriga sângeroasă, elementele de ocultism și atmosfera gotică fac din acest roman un thriller captivant, dar și o interpretare portmodernă ingenioasă a istoriei Pragăi medievale și o viziune a civilizației în declin. Editura LEDA
GRUPUL EDITORIAL CORINT

Editura Leda a reușit într-un fel să mă dezamăgească prin faptul că nu au publicat și ultimul volum din trilogia "Eve" de Anna Cary, și cu toate că-mi este foarte greu să cred că o vor mai face, încă mai am, acolo, undeva, o mică speranță care încă nu a dispărut. Trecând peste acest lucru, anul acesta mi-am propus să citesc mai multe cărți istorice, și cum Grace de Monaco de Jean des Cars este pe lista mea de anul acesta, am descoperit că cei de la Grupul editorial Corint au mai publicat în acest an altele două care mă interesează, și care abordează acest subiect. Dar și încă ceva interesant.

Descrierea: „Elisabeta, Împărăteasa Austro-Ungariei, a fost o femeie complexă şi ciudată, sceptică până la nihilism, ironică până la sarcasm şi liberă până la capriciu. Mult prea liberă pentru epoca ei.
A fost frumoasă, inteligentă, cultă şi seducătoare. A fost rebelă, nemulţumită, melancolică şi încăpăţânată. Solitară şi maniacă. Niciodată nu s-a supus vreunei constrângeri. A detestat palatele şi Curtea. A urât convenţiile şi normele. A dispreţuit frivolitatea. A fugit de ceremonii şi de evenimentele sociale. A refuzat să se afişeze în public şi şi-a ascuns chipul sub văluri şi evantaie mari. I-a dispreţuit pe nobili, pe regi, pe militari şi pe papi. S-a declarat anticlericală, antimilitaristă şi antimonarhică. A crezut că mariajul este o formă de sclavie.
I-a respectat pe nebuni. A iubit, mai presus de orice, vârfurile munţilor şi marea, singurătatea şi liniştea. A făcut gimnastică în fiecare dimineaţă, a fumat în anumite perioade şi a băut halbe mari de bere în cârciumi. N-a pus prea mult preţ pe viaţă.”

Câteva cuvinte: Sunt înnebunită după această prințesă, și aș citi fiecare carte care ar apărea în România, la orice editură, nu doar la Corint. Mai am o carte despre prințesa Elisabeta, tot de la aceată editură, doar că de această dată scrisă de Jean des Cars. Îmi place mult cum relatează acest autor evenimentele, acesta fiind motivul cel mai mare pentru care îmi doresc să citesc Grace de Monaco. 

Descrierea: La numai treizeci şi şase de ani, prinţesa de origine germană Sophie von Anhalt-Zerbst, născută în 1729, a ajuns pe tronul Rusiei sub numele de Ecaterina a II-a. Îndrăgostită de cultura franceză, dar învăţând rusa ca să-şi înţeleagă mai bine poporul, liberală în prieteniile sale – Voltaire, Diderot, d’Alembert – dar autocrată în guvernarea sa, pudibondă în vorbe, dar cu un temperament nesăţios, muncind cu râvnă şi iubind copiii, natura, animalele… iată o descriere pe scurt a celei care a fost Ecaterina cea Mare.
„Această stâncă de voinţă are o structură complexă”, scria despre ea Henri Troyat şi a fost nevoie de spiritul său pătrunzător de analiză ca să putem înţelege mai bine personalitatea contradictorie a uneia dintre cele mai fascinante figuri din istoria Rusiei.
Câteva cuvinte: Rusia este una dintre țările pe care le iubesc nespus de mult, cu toate că încă nu am vizitat-o încă, decât prin cărți, filme, dar și muzică (încercați-o pe Yulia Savicheva, în special). Coperta cărții îmi place foarte mult, și la fel ca ea, sunt sigură că va fi și conținutul. În general, astfel de cărți nu m-au dezamăgit niciodată. De ce ar face-o?

Descrierea: În copilărie, Louis Zamperini a fost un delincvent incorigibil. În adolescenţă, el şi-a orientat spiritul rebel spre atletism, descoperindu-şi un talent uimitor, care l-a dus la Jocurile Olimpice de la Berlin. După începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, sportivul a devenit aviator. În luna mai a anului 1943, bombardierul său s-a prăbuşit în Oceanul Pacific şi Zamperini a supravieţuit pe o barcă de salvare vreme de 47 de zile. A urmat experienţa de coşmar a lagărelor japoneze pentru prizonieri de război. La limita rezistenţei, Zamperini a răspuns disperării cu ingeniozitate, suferinţelor cu speranţă, brutalităţilor cu revoltă. Soarta lui, triumfătoare şi tragică deopotrivă, avea să atârne de firul tot mai subţire al voinţei sale.

Edtura Polirom
Sunt câteva cărți la această editură care sunt în pregătire, și care mă atrag, problema este că pe site ți le arată pe toate, doar că nu poți intra să vezi descrierea fiecăreia. Probabil încă nu au fost puse. În felul acesta nu pot să-mi fac o idee decât orientându-mă doar după numele cărții respective.
Femeia de hârtie de Rabih Alameddine                                                                                                 
Prințesa albă de Philippa Gregory
Un bob de grâu de Ngugi Wa Tiong'o
Prințesa statornică de Philippa Gregory 
Un singur cer deasupra lor de Ruxandra Cesereanu
Nu știu câte din acestea le voi cumpăra cu adevărat, dar îmi place să presupun că atunci când le vor apărea descrierile, să fie toate interesante. 
Editura Trei

Sper totuși ca anul acesta să apară și ultimul volum al trilogiei "Grisha" de Leigh Bardugo. Dacă nu va fi așa, cred că voi rezista cu greu până anul viitor. Dar dacă nu, măcar să știu sigur că o vor publica. 


Descrierea: Lumikki călătoreşte la Praga, unde o cunoaşte pe Zelenka. Aceasta îi dezvăluie că este sora ei, iar povestea i se pare veridică lui Lumikki.


în scenă apare şi Jiri, reporter la canalul de ştiri Super8. împreună cu el, Lumikki încearcă să afle adevărul legat de secta numită Familia Albă, din care face parte şi Zelenka. Liderul sectei, Adam, pune la cale sinuciderea în masă a membrilor acesteia.


Lucrurile se precipită, iar finalul aduce dezvăluiri surprinzătoare şi încă o lecţie de viaţă pentru Lumikki: fiecare om are o latură ascunsă şi inocenţa nu e neîntinată ca zăpada.

Câteva cuvinte: De-abia aștept să pun mâna pe cartea aceasta, deoarece primul volum mi-a plăcut nespus de mult. Plus că din câte observ în descriere, o să aflu, în sfârșit, de ce autoarea a ales acest titlul trilogiei, dar și volumelor. Îmi propusesem să mi-o cumpăr la Bookfest, tocmai la sfârșitul primăverii, dar nu cred că mai rezist până atunci. Pentru mine ar fi sinucidere curată, ha-ha. 

Editura Herg Benet

Am început să urmăresc această editură de un an (cred, dacă nu mai mult), este o editură a tineretului, iar cărțile pe care le scoate la lumina și le așează pe rafturile librăriilor sunt unele dintre cele care-mi plac cel mai mult. Știu că prima carte pe care am citit-o la ei a fost Ultimul avanpost de Lavinia Călina, la care încă îi mai aștept continuarea. Dar din câte am citit undeva, al doilea volum este aproape gata, așa că nu cred că va mai dura mult până va fi publicat. Și, ușor, ușor, am început să le citesc tot mai multe cărți, acum având în palmaresul meu nici mai mult nici mai puțin decât nouă cărți frumoase și interesante. 

Descriere: Două lumi distincte de întrepătrund: lumea adolescenților de azi, cu Facebook, concerte rock, tatuaje și pierce-uri, și lumea contesei dispărute, cu intrigi de curte și povești uitate. 

Un mistery romance în tonuri întunecate despre incest, superstiții trădări, secrete, legende transmise peste veacuri. 

Câteva cuvinte: Aștept acest ultim volum al trilogiei "Ultima vrăjitoare din Transilvania" de foarte multă vreme, și sper că anul acesta va fi acela în care editura va reuși să-l publice. Cu toate că aceasta nu cred că este descrierea volumului final, sunt tare curioasă să aflu despre ce va fi vorba în el, și cum se va termina aventura Alexandrei și întâlnirea cu Contesa Aneke. 

Câteva cuvinte: Nici această carte (sau volum de proze scurte, așa cum am aflat) nu are încă descrierea, pe site-ul editurii apar doar câteva cuvinte spuse de către autoarea Cristina Nemerovschi, descriind-o pe Ana Mănescu. Știu că această scriitoare a mai publicat încă o carte înainte, intitulată Alter.ego, doar că pe mine nu prea m-a atras. Dar cum am zis să-i dau totuși o șansă (am auzit că scrie foarte frumos, plin de sentimente), am zis că acest volum de proze scurte, este un început numai bun. Titlul și coperta îmi plac la nebunie, și sper că voi pune mâna pe această carte cât mai repede, după ce va fi publicată în martie. 


P.S: Bineînțeles, acestea nu vor fi singurele cărți pe care mi-aș dori să mi le cumpăr în acest an, mai am câteva pe care le am în listă și pe care sper să le cumpăr, deoarece unele îmi fac cu ochiul de foarte multă vreme. Oricum, vor mai fi noutăți în acest an care încă nu au fost prețentate de către edituri. 

4 comentarii:

 1. Înainte de comenta pe subiectul postării, trebuie să spun că îmi place mult noul aspect al blogului, mai ales bannerul(parcă așa se cheamă). :)
  Și eu vreau cartea cu Sissi foarte muuult, cred că știai asta, dar am vrut să o spun din nou. Arată superb și pe lângă asta am văzut că are și recenzii bune pe Goodreads.
  "Alexandra" stă în aceeași stare de "în curând" pe pagina editurii de cel puțin un an, deci eu nu-mi mai fac cine știe ce speranțe. Pe lângă asta, am cam început să uit chestii din carte, pe a doua am citit-o în 2013, parcă, și mna, era inevitabil. Cât despre Ana Mănescu... am încercat să citesc "Alter.ego.", nu mi-a ieșit. Nu mă pronunț la stilul ei de a scrie, dar cartea nu m-a încântat deloc, sunt un pic sceptică acum când vine vorba de ea. O să recunosc totuși că coperta cărții ăsteia e chiar frumoasă.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că-ți place! Mi-a luat ceva timp să găsesc un aspect care să mă încânte câ de cât, deoarece nici acum nu-mi place în totalitate. :))
   Eu de-abia aștept să pun mâna pe ea, să văd cât de diferită este de cea scrisă de Jean des Cars.
   În legătură cu "Alexandra", da, știu că este de mult timp, dar am zis totuși să o pun și pe ea acolo. La fel ca și în cazul tău, prima carte a Anei Mănescu, nu m-a atras, doar că eu nu am citit-o deloc, ci doar din recenzii, care, culmea, vorbeau de bine. Până acum e cea mai frumoasă copertă din cărțile ce vor fi publicate anul acesta. Îmi place la nebunie!

   Ștergere
 2. Subscriu și eu la ce a spus Leontina: cu fiecare schimbare, blogul tău devine din ce în ce mai superb!
  Oh, toate cărțile ăstea historical fiction sună foarte bine, deși eu nu sunt și probabil nici nu o să fiu îndeajuns de „pe fază” ca să mi le iau sau să le citesc anul ăsta, în care apar.
  Ah, seria din care face parte și Alb ca zăpada este polițistă? (ceva în genul?) Pe mine m-a dus cu gândul la ceva fantasy, sau un retelling la Albă ca zăpada, dar cu personaj masculin??? (???) Mda, nici eu nu știu ce să mai cred, oups.
  De Philipa Gregory am auzit doar lucruri bune, este un fel de regină al genului historical. Nu am citit încă nici o carte de la ea, dar sună destul de interesant traducerile care o să apară.
  Cât despre ultima carte din postare... Coperta e superbă, titlul mă intrigă, dar nu cred că sunt în stare să mă înham la citit autori contemporani români prea curând. Deși poate merită, nu cred că sunt pe gustul meu; am impresia că scriu ca să șocheze.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îți mulțumesc mult, Sara! Mă bucur că vă place, chiar foarte mult. Încerc să nu-l fac nici prea împopoțonat, dar nici prea simplu. Iar dacă vouă vă placă, nu poate decât să mă bucure. :)
   Bine, pe mine nu mă atrag chiar toate cărțile de istorie, în acest gen, dar majoritatea sunt faine, și încerc să fiu cât mai la curent cu ele. Eh, dacă nu poți, te țin eu la curent! ;)
   Ha-ha, să știi că la început așa îmi dădea și mie impresia cartea, dar pe parcurs m-a surprins, și culmea, cum eu nu sunt o împătimită a cărților polițiste, asta chiar mi-a plăcut.
   Și eu am auzit multe lucruri bune despre ea, de-asta și aș vrea să o citesc.
   Cu toate că îmi place mult coperta și titlul, nu știu dacă o să o cumpăr prea curând după ce va fi publicată (în martie). Deocamdată sunt extaziată cu noua noutate pe care am aflat-o astăzi. Se va publica ultima parte din trilogia "Grisha", tot în martie. Yaaay! Chiar nu mă așteptam așa de repede! I'm sooo happy, and I want to give my happiness to everyone! :))

   Ștergere