duminică, 25 ianuarie 2015

Dracula: Untold (2014) | film

DESCRIEREA: Istoria României are parte de o nouă cosmetizare din partea Hollywood-ului cu Dracula Untold, care spune povestea lui Vlad Ţepeş explorând evenimentele tragice ce au dus la transformarea sa în "cel mai faimos vampir din toate timpurile". Povestea începe când Vlad (Luke Evans) era încă muritor şi descrie relaţia turbulentă a familiei domnitorului cu violentul şi lacomul sultan Mehmet (Dominic Cooper). Pentru a-şi salva ţara şi familia, Vlad şi-a vândut sufletul diavolului, ne învaţă filmul regizat de Gary Shore.

RECENZIA: Pentru început voi face o introducere clară, spunând ceva la obiect, ca să știți la ce să vă așteptați pe parcurs. Chiar dacă filmul urmărește oarecum viața lui Vlad Țepeș, cel ce face legătura în ziua de astăzi cu România, deoarece toți știm că atunci când un străin aude de țara noastră, el se limitează în cele mai multe cazuri la vampiri, Transilvania și Vlad Țepeș, cel ce se spunea că trăgea în țeapă. Prin recenzia pe care o voi face, nu mă voi lega de istoria României, care și așa a fost arătată în fel și fel de moduri când a venit vorba de această personalitate istorică, spunându-i-se povestea în atâtea feluri, unele total neadevărate. Așa că mă voi lega strict de film, ceea ce s-a întâmplat în el, și nu de alt ceva. Nu vreau să intru în alte ipoteze care vor creea fel și fel de discuții în contradictoriu. Plus că a fost încadrat ca făcând parte din categoria Fantastică, nefiind raportată la ceva Istorică. Se știe că cel dintâi gen este unul din cele care arată de la început ficțiunea, și nu realitatea. 

Trecând peste, cum aseară nu aveam la ce să mă uit la tv, neputând nici să citesc, m-am gândit să mă uit la un film, și cum voiam să-l văd de mult pe acesta, am zis că este momentul oportun să o fac. Am văzut o sumedenie de filme ce aduceau ca personaje principale vampirii: Twilight, Academia vampirilor (cam cel mai prost dintre toate), Van Helsing, seria Lumea de dincolo (preferatul meu), Byzantium, Interviu cu un vampir și Abraham Lincoln: Vânător de vampiri, ar mai fi și câteva seriale, dar le voi omite, deoarece și așa am înșirat destule filme, pentru cei care își doresc să urmărească. Încă îmi mai plac vampirii, în ciuda faptului că au fost "transformați" de cum ar fi trebuit să fie ei, și cum au ajuns în unele filme. Cât am fost mai mică îi preferam precum este Edward Cullen, dar după aproape cinci ani, acest lucru s-a schimbat. 

Filmul, per total, mi-a plăcut, a mai avut unele scăpări care nu mi s-au părut totuși a fi ușor de trecut cu vederea. Aici este vorba de o luptă în care Vlad Țepeș se lupta de unul singur cu o armată de o mie de turci, ieșind învingător. Am înțeles că nu era tocmai om, beneficiind de niște "calități" supraomenești, dar parcă mi s-a părut a fi puțin exagerat. Nici partea cu liliecii nu prea mi-a plăcut, deoarece accept și-mi place faptul că aceștia sunt asemănați cu vampirii, dar părerea mea este că ar trebui să fie o limită între un liliac și un vampir. Și totuși, ca să nu fiu complet în dezacord cu ei, a fost o scenă în care mi-a plăcut mult de tot această apropiere între cele două specii. 

De cealaltă parte, efectele au fost destul de OK, dar mi-aș fi dorit să fi beneficiat de unele mult mai avansate, ținând cont că tehnologia din ziua de astăzi merge peste limite, cu mult decât acum câțiva ani. Ca actori, cei principali au fost mai mult decât perfecți, pe Sarah Gadon am văzut-o în mult filme, printre care și Antiviral, unul dintre preferatele mele. Dacă nu greșesc, copilul lui Vlad, Ingeras, a jucat în Game of Thrones, cel mai mic copil al lui Ned Stark. Iar Vlad, ca personaj, actorul ce l-a jucat a avut o alură mai întunecată, dar mi s-a părut că a fost în unele dăți mult prea moale. Aceste două aspecte sunt total diferite, întunecimea și moliciunea vin din vieți total diferite, ca să spun așa. Acest lucru nu prea m-a încântat. 

Sfârșitul, în schimb, mi-ar fi plăcut să se fi terminat cu câteva minute mai înainte, ultima parte a fost în plus, chiar dacă a lăsat o încheiere deschisă, știind că va urma o continuare. Dar dacă nu va fi, atunci cu atât mai prost și fără sens încheierea. Ar fi fost mult mai bine ca filmul să fi avut câteva cifre (minute) în minus, ar fi dat un plus. Acesta este și motivul pentru care i-am scăzut două steluțe, acea luptă care nu am apreciat-o absolut deloc, și sfârșitul prea comercial. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu