sâmbătă, 6 septembrie 2014

Andreea's new books - #5

Cum am mai spus într-o postare, nu-mi voi mai arăta fiecare achiziție ori de câte ori mi-o cumpăr, ci doar atunci când se adună mai multe. Acest lucru întâmplânu-se la sfârșitul lunii. Cum august e deja în urmă cu câteva zile, și cum nu am avut cum să o fac zilele acestea, am zis că trebuie într-un final să postez. Mai ales că s-au adunat ceva cărți, ce-i drept. 
* * * 

1. Marile speranțe de Charles Dickens
Îmi doresc foarte mult să-mi cumpăr întreaga colecție de cărți de la Corint, Clasici ai literaturii universale, așa că m-am gândit să mi-l iau pe Dickens,mai repede, deoarece nu citisem nimic de el. Plus că sunt tare curioasă să văd ce-mi va rezerva cartea. Și chiar dacă este un autor foarte cunoscut și apreciat, eu sper să nu mă dezamăgească. De la uun timp am devenit foarte pretențioasă chiar și cu scriitorii care au avut și încă mai au o influență foarte mare asupra literaturii.
2. Sânge satanic de Cristina Nemerovschi
Da, mi-am luat al doilea volum al trilogiei, Ani cu alcool și sex de la Bookfest, când eu nu-l aveam pe primul. Ei bine, îl citisem de la o prietenă, și am zis că ar fi fost într-un fel o risipă să mi-l cumpăr pe primul, când puteam să-l achiziționez pe al doilea, și să mă apuc să-l citesc. În fine, de-abia acum câteva zile l-am terminat, și cum pe primul l-am citit prin aprilie, nu prea mai știu ce se întâmplă – în amănunțit – prin el. Așa că nu voi putea să fac recenzie nici unui volum al trilogiei, deoarece ar da prost să fac doar la celelalte două, în timp ce primul nu va beneficia. Oricum, pe Goodreads au primit ambele 4 din 5 stele, deoarece mi-au plăcut foarte mult, și pot spune că M. e dat dracului de mișto ce e! De-abia aștept să văd cum se va încheia trilogia, după să mă apuc și de celelalte cărți ale autoarei. E prea șmecheră Cristina Nemerovschi ca să nu o citești! Și acum, intrând în lumea ei, nu mi se mai pare o provocare să-i parcurgi lecturile, ci e ceva normal. Te trezește la realitate, dă cu pumnul în fețele tuturor care au măști, astfel arătându-ți adevărata față a lumii în care trăim. 

3. Dama de pică și alte povestiri de Alexandr S. Pușkin
Pentru cei ce nu știu, Pușkin este unul dintre poeții mei favoriți, și în ciuda faptului că-l admir foarte mult, nu am apucat niciodată să-i citesc și prozele. Rușine mie! Dar mi-am zis că nu trebuie să mai amân acest lucru, așa că am fost nespus de fericită când am găsit această carte la Cărturești, deoarece erau atâtea de la editura Polirom, o sumedenie, și cu greu am reușit să dau peste ea. Începusem să mă enervez când vedeam câte exemplare de același autor erau, iar pe el l-am găsit într-un colțișor, ascuns de ochii mei. De-abia aștept să mă apuc de ea, deoarece descrierea mi se pare super-super interesantă!


Următoarele patru cărți le-am primit în dar de la mama mea. Când le-am văzut nu mi-a venit să cred, deoarece, cu toate că ea mi-a deschis apetitul pentru lectură, nu mă așteptam să-mi mai dăruiască cărți atât de curând. Plus că sunt vechi și foarte fragile, și-mi plac deja foarte mult.

4. Maria Stuart (Vol. 1 și 2) de Stefan Zweig
Nu prea știu foarte multe lucruri despre Maria Stuart, ci doar ce-am mai citit pe internet, dar aceste două volume mă vor ajuta foarte mult să-mi lărgesc informațiile și așa puține. Chit că nu prea mă împac eu foarte bine cu istoria, când vine vorba să citesc astfel de cărți, despre viețile unor oameni importanți din istorie, îmi place să o fac. Pentru că o fac atunci când am eu chef, neffind presată de cineva, iar acest lucru mă îndeamnă să citesc cu plăcere. Sunt tare curioasă să aflu mai multe lucruri despre această regină a Scoției. 

5. O anchetă ratată de Mircea Ionescu
Nu am auzit în viața mea de autorul ăsta, și dacă este cunoscut, înseamnă că ar trebui să-mi fie rușine dacă este pentru prima oară când dau peste numele lui. Cartea, după cum arată din titlu, ar ascunde o crimă, sau cam așa ceva. Ceva polițist, probabil. Și cum eu nu prea le am cu astfel de cărți, sper să nu fie o lectură greoaie, dar oricum e foarte scurtă, nu are decât 130 de pagini. Așa că ar trebui să o citesc destul de repede, în ciuda subiectului abordat de către autor.
6. Castelul in Carpați de Jules Verne
Ei bine, cartea asta chiar m-a surprins foarte mult când am văzut-o! În primul rând, deoarece este scrisă de Jules Verne, și eu nu am auzit niciodată de ea. Pe bune?! Am o groază de cărți în bibliotecă de-ale autorului, dar de existența acesteia habar nu am avut. Și în al doilea rând, este una în care, din câte se pare, acțiunea s-ar petrece în România. Da, România, fraților! Pe copertă pare a fi Castelul Bran, plus că, nah, e în Carpați, iar din câte am răsfoit-o eu, așa, în treacăt, am găsit nume românești. Doamne, doamne, deci sunt atât de entuziasmată să o încep, dar mă supără faptul că este foarte, foarte subțire! Nici măcar 150 de pagini nu are!


* * * 
Cam astea ar fi toate. Pe cele pe care le-am cumpărat, am făcut-o acum câteva săptămâni, și pot spune că mă simt foarte mândră de faptul că am rezistat atât fără să mă mai duc prin magazine. Sper să reușesc să o țin în ritmul ăsta până la Gaudeamus, cu toate că va fi chiar foarte greu. Oricum, peste o săptămână începem școala, așa că nu voi avea timp să citesc cât îmi voi dori, deci nu voi duce lipsă de cărți dacă voi avea ceva timp liber.