duminică, 28 decembrie 2014

Top 10 cărți (2014)

Cum mai sunt câteva zile până se va termina anul, am spus că ar fi cazul să fac un top 10 al celor mai bune cărți pe care le-am citit anul acesta. Pe Goodreads le am pe cele pereferate de când m-am apucat de citit, dar unul stric al acestui an, nu am. Cu ajutorul acelui Reading challenge am putut ține evidența cărților, deoarece, dacă nu ar fi fost el, mai mult ca sigur nu-mi mai aduceam aminte cu exactitate ce am citit în acest an. Și venind vorba de acel challenge, cum mai sunt doar câteva zile până vom intra în 2015, și cum mai am nouă cărți de citit, din cincizeci, mi-ar fi imposibil să ating acel goal. Dar, oricum, nu-mi mai este acesta scopul, și eu consider că 42 de cărți este un număr destul de bun Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu, pe care am început-o acum două zile, sigur o voi termina. Cu acest prilej aș vrea să vă doresc un An nou cât mai frumos, din toate punctele de vedere, și să vă bucurați pe deplin de el.

Cartea de pe locul 10
nu pleca... de Douglas Kennedy. Recenzia acestei cărți minunate, plină de o încărcătură sentimentală foarte mare, o puteți găsi aici. Îmi este foarte ciudă pentru faptul că mi-a ieșit atât de sărăcăcioasă, deoarece, după părerea mea, merita mult mai mult din partea mea, pentru cât de minunată a fost. 

Cartea de pe locul 9
Evadare din Lagărul 14 de Blaine Harden. Această carte a fost una dintre cele mai tulburătoare pe care le-am citit în viața mea. Cu toate că am fost foarte fericită că am putut să o citesc și am mai reușit să mai învăț și câte ceva despre Coreea de Nord, lucruri pe care nu le știam, am reușit să mă simt foarte ciudat după ce am terminat-o. Recenzia se află aici.  

Cartea de pe locul 8
Specimenul, prima carte din seria "Invadatorii" de Andrei Trifănescu. Eu sunt o mare amatoare a genului Science Fiction, iar acest volum mi-a picat numai bine, deoarece, din câte îmi amintesc, atunci când m-am apucat să-l citesc, treceam printr-o perioadă în care nu mai citisem nimic de acest gen, de multă vreme. Mi-a plăcut foarte mult, trecând peste acele greșeli de redactare care au apărut. Recenzia aici.

Cartea cu numărul 7
Circul nopții de Erin Morgenstern. Este printre puținele cărți de acet gen care mi-au plăcut, deoarece eu nu prea le am cu magia, mai ales cu vrăjitoarele. Ca să subliniez, mai exact, ceea ce nu mă atrage. A fost o carte foarte, foarte frumoasă, plină până la refuz cu lucruri ce în lumea adevărată nu sunt posibile. Magie, magie cât cuprinde. Fiind prima carte publicată a autoarei, a reușit să scrie ceva peste așteptările unui începător, ca să zic așa. Recenzia aici. Este scurtă deoarece cu greu mi-am găsit cuvintele. 

Cartea cu numărul 6
Mathias, al doilea volum al trilogiei "Ultima vrăjitoare din Transilvania" de Anna Vary. L-am ales pe acesta, cu toate că le-am citit pe amândouă în acest an, deoarece acesta mi-a plăcut mult mai mult. Mi s-a părut a avea mai multă acțiune, plus că finalul m-a lăsat mască. Ceea ce mă supără este că autoarea nu a mai publicat și ultimul volum, Alexandra, ceea ce mi se pare foarte ciudat, din moment ce coperta a fost făcută publică de multă vreme. Recenzia aici.

Cartea cu numărul 5
Jocul secretelor al doilea volum al seriei "Dincolo de moarte" de Adina Speteanu. La fel, am ales al doilea volum, cu toate că pe amândouă le-am citit în acest an, deoarece mi s-a părut mult mai interesant acesta. Faptul că al treilea, Îngeri de gheață, a apărut, de ceva vreme chiar, mă întristează deoarece încă nu am reușit să mi-l cumpăr. Nu am putut ajunge la lansare, iar la Gaudeamus nu l-am mai găsit. Sper să reușesc să mi-l achiziționez cât de curând, deoarece de-abia aștept să-l citesc. Recenzia aici.

Cartea cu numărul 4
Jertfa iubirii de Jojo Moyes. Este singura carte din cele zece care nu are recenzie, deoarece am citit-o înainte să-mi fac alt blog. Mi s-a părut una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit în acest an, și se află și în topul meu din totdeauna. Merită, chiar merită cartea! A apărut la ziarul Libertatea, eu nu am dat mai mult de zece lei pe ea, așa că nu veți pierde nimic dacă o veți cumpăra.

Cartea cu numărul 3
Dragonul Maiestății Sale, primul volum al seriei "Temeraire" de Naomi Novik. Acesta este al treilea, și penultimul caz în care am citit două volume ale aceleiași serii, într-un singur an. Primul volum m-a atras mai mult deoarece am făcut cunoștință cu personajele, iar ele, la rândul lor, au făcut cunoștință cu alte personaje. Dar ambele volume au primit 5 stele din 5 pe Goodreads. Este seria mea preferată, mi-a plăcut foarte mult, iar recenzia o aveți aici.

Cartea cu numărul 2
Regatul Furtunilor, al doilea volum al trilogiei "Grisha" de Leigh Bardugo. Acesta este ultimul caz în care am avut de ales între două volume ale aceleiași serii. Regatul Furtunilor a fost mult mai încărcat de surprize, după părerea mea, decât primul volum, ceea ce m-a făcut să-i dau și maximul de steluțe, în detrimentul primului, care a primit doar patru stele. Aceasta este trilogia preferată, iar acest lucru mă face să fiu foarte tristă pentru că va mai apărea doar un volum. Oricum, sper ca cei de la Editura Trei să-l publice cât mai curând. Plus că aici mi-am găsit și personajul, ca să zice așa, malefic, din toate câte am întâlnit. Recenzia aici. 

*Tam-tam-tam!* pe 2014

Cartea cu numărul 1
Tess d'Urberville de Thomas Hardy. Am mai și spus-o în recenzia ei, că va fi cea mai frumoasă carte pe care am citit-o în acest an, iar acest lucru l-am precizat în vară, așa că puteam să găsesc una și mai și până acum. Dar nu a fost, nici una nu a detronat-o. Mi-a plăcut nespus de mult, poate prea mult. A fost a două, după Evadare din Lagărul 14 la care am plâns în acest an. Cel puțin finalul m-a făcut aproape să mi se înfunde nasul, la cât de mult îmi vărsasem din lacrimi. Merită să o citiți, fără să aveți vreo ezitare. Vă asigur eu că o să vă placă, dacă nu ați făcut-o până acum, bineînțeles. Recenzia minunatei cărți aici. 

* * *
Acestea sunt cele care fac parte în acest top minunat, dar din păcate, din cele 41 de cărți fac parte și câteva care nu mi-au plăcut deloc. Pe primul loc ar fi, și am fost o fraieră extraordinar de mare că m-am lăsat păcălită de Facebook, Fluturi de Irina Binder. Cea mai proastă carte pe care am citi-o în viața mea, și dacă se va mai găsi alta care să o întreacă, va fi grav. Oribilă! Am reușit, în sfârșit, să o trimit în altă parte, deoarece chiar nu avea ce căuta în biblioteca mea. Iar a doua, cu toate că nu a fost absolut deloc aproape de prima, este Oamenii eternității nu se tem niciodată de Shani Boianjiu. Cartea nu s-a comparat cu Fluturi, când a venit vorba de gramatică și de telenovela ieftină, deoarece aceasta a fost scrisă foarte bine, ci m-a dezamăgit prin faptul că descrierea transmitea altceva, iar conținutul era diferit. Din păcate nu într-un mod bun, cel puțin pentru mine. Mi-a distrus entuziasmul. Așa, a fost OK. Dar a primit doar 2 stele din 5 pe Goodreads. 

5 comentarii:

 1. În primul rând, te anunț că-ți voi fura ideea de postare. În al doilea, mă bucur mult că ai citit atât de multe cărți care au ajuns să-ți placă și mă bucur că două dintre acestea sunt unele dintre preferatele mele all-time: Circul nopții și Tess d'Urberville. În rest, nu pot decât să sper că anul nou mă va umple și de cărțile care ți-au plăcut ție acum. Sunt deja interesante în Temeraire și Regatul umbrelor, să sperăm că și voi apuca să le citesc!
  De Fluturi am decis că o să stau extrem și foarte departe pentru că am citit.... 3 recenzii negative care m-au convins din plin că nu se merită. Plus, autoarea mi se pare groaznic de egocentrică și... tâmpită. Scuzați exprimarea.

  Să ai un 2015 plin de cărți care să-ți placă!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De asemenea, pentru că nu am apucat să zic în celălalt comentariu: îmi place mult noul aspect al blogului!

   Ștergere
  2. Nu a fost ideea mea, ci am luat-o de la un booktober. Oricum, consider eu că acest top 10 ar trebui făcut de orice cititor la sfârșit de an. Și eu mă bucur foarte mult că am dat peste multe cărți care mi-au plăcut, întrecându-le într-un număr extrem de mare pe cele care m-au dezamăgit. Și eu sper că vei putea să ți le cumperi, și de asemenea, și în cazul meu cu unele de-ale tale. Am câteva care mi-au atras atenția. Eu, una, de-abia aștept să-ți citesc recenziile la ele. :)
   Tu ai avut noroc cu Fluturi, în sensul că te-au convins acele păreri negative, deoarece eu am dat peste... nici nu o pot numi carte, când era la început, iar părerile erau numai lapte și miere. În schimb cu cealaltă carte, a lui Shani Boianjiu, acum realizez că am fost nițel cam dură cu ea, deaorece, pe cele două le desparte doar o stea, iar Oamenii eternității care nu se compară cu bătaia aia de joc. Exprimarea, aici, nu cred că-și are loc de scuze, ținând cont că știm cu toții cât de sigură e ea pe prostia aia.
   Mulțumesc, mă bucur mult că-ți place aspectul. :)

   Mulțumesc, la fel și ție, Sara!!!

   Ștergere
 2. ce ma bucur ca ti-a placut tess <3 nu e pe placul tuturor :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sinceră să fiu, nu știu cum o consideră alții, deoarece eu am întâlnit numai persoane care au lăudat-o. Dar mă bucur să mai descopăr pe cineva care i-a plăcut. :)

   Ștergere