duminică, 14 decembrie 2014

#12 Leapșă: Problemele cititorilor

La cât de rar am ajuns să postez, mă și mir că mă mai ține cineva minte aici, în bloggosferă, așa că-i mulțumesc foarte mult Leontinei pentru leapșa pe care mi-a pasat-o și mie. Mi-a fost dor să răspund la întrebări referitoare la cărțile pe care le citesc sau îmi doresc să o fac. 

1. Ai sute de cărți care așteaptă să fie citite, cum naiba alegi dintre ele care să fie următoarea ta lectură? 
Pot spune că acesta este cel mai greu lucru pe care îmi e greu să-l fac eu, ca cititor. Dar de multe ori încerc să merg pe același sistem, ca să zic așa, pe care mi l-am creat. În primele luni de când m-am apucat mai intensiv de citit, o făceam într-un mod haotic și mă apucam de o carte pe care mi-o cumpărasem recent, iar pe celelalte le lăsam în urmă. Așa că după o perioadă mi se scăzuse interesul pentru cărțile respective, și din cauza asta m-am gândit că ar fi o pierdere pentru mine, așa că pe cele mai noi le las puțin la o parte și mă apuc de cele pe care le am de mai multă vreme. Nu știu dacă este cel mai bun lucru, dar până acum la mine a fost OK, așa că voi continua în acest mod. 

2. Ești la jumătatea unei cărți și nu-ți place. O lași baltă sau continui să citești?
Au fost cazuri în care mă enervase atât de tare o carte încât nu o mai continuasem, așa că o lăsam baltă până ce mi se mai împuținaseră din cărți, și după mă apucam din nou de ea. Dar în general când o carte nu-mi place, încerc să o parcurg chit că povestea nu prea mă atrage și nu-mi place cum a fost creată de către autor. Din fericire, cazurile cele mai urâte se întâmplă foarte rar, și a doua oară din fericire, o carte la care am ajuns la jumătate, nu-mi place și totuși o continui, se întâmplă ca până la final să se schimbe ceva la ea care să mă facă să-mi schimb oarecum părerea despre cartea respectivă. Bine, acum pot fi și influențată de autorul respectiv care, se întâmplă ca alte lecturi ale lui să-mi fi plăcut foarte mult, așa că mă chinui să o citesc în continuare. Deci, depinde.

3. Vine sfârșitul anului, iar tu ești atât de aproape, și totuși atât de departe de a-ți atinge numărul de cărți pe care ți le-ai propus că le citești anul ăsta. Mai încerci să prinzi din urmă? Și dacă da, cum?
Să o iau cu începutul. Înainte să am blogul de acum, am avut un altul, Scăpărând printre degete. Pe cel dintâi nu prea îmi dădeam interesul să postez, deoarece nu prea îmi găseam subiecte, așa că, într-un final, am renunțat la el, până în februarie anul acesta, când am creat Padeniye. Blogul respectiv nu prea m-a făcut să-mi doresc să citesc un anumit număr de cărți într-un an, până ce mi-am făcut cont în aprilie, pe Goodreads și am desoperit Reading challenge, care m-a influențat, într-un fel, să citesc mai mult. Anul acesta mi-am propus să citesc 50 de cărți, dar am reușit până acum doar 38, și potrivit spuselor celor de la Goodreads, sunt în urmă cu nouă cărți pentru a ajunge la zi. Să fiu sinceră, la început îmi doream foarte mult să ating acel număr, dar de ceva vreme nu prea mă mai sinchisesc să o fac. Am ajuns la concluzia că nu aș face-o din plăcere, ci forțată, plus că, să citesc 12 cărți în două săptămâni și câteva zile, ținând cont că mai am două teze de dat săptămâna viitoare, mi se pare foarte greu. 

4. Coperțile unei cărți care-ți place nu se potrivesc. Cum reacționezi? 
Există anumite cărți care mi-au plăcut extraordinar de mult, încât îmi e destul de greu să mă obișnuiesc cu ideea că nu sunt în totalitate perfecte din cauza coperții/copertei respective. Iar faptul că de multe ori ceea ce este pe copertă nu se potrivește absolut deloc cu ceea ce se află înăuntru, mi se pare un lucru jignitor adus poveștii. Eu așa văd acest lucru. Dar mi-a plăcut foarte mult ce-a spus o utilizatoare, așa că-i dau dreptate Sarei în tot ce-a spus.


Și cu toate că nu o contrazic absolut deloc, nu pot să nu mă gândesc că ar fi fost mai bine să fi fost neagră coperta, decât să aibă cine știe ce imagine oribilă, absolut nepotrivită.

5. Toată lumea iubește o carte care ție nu-ți place. Cu cine totuși împărtășești opinii asemănătoare?
Din păcate, în cazul meu nu prea am cu cine împărtășii astfel de opinii, deoarece nu prea am prieteni care citesc, așa că mă limitez doar la cei din bloggosferă. 

6. Citești o carte și ești aproape de a plânge în public. Ce faci? 
Voi plânge. Nu o să-mi pierd eu bunătate de lacrimi, care se vor usca, pentru că se vor uita nu știu ce persoane la mine și mă vor considera vreo nebună care a ajuns să-și ude ochii pentru o ficțiune. No way! Nu plâng mere la o carte emoționantă, chit că sunt o persoană mai sensibilă când vine vorba de astfel de ocazii, dar atunci când se ivește una, voi profita de ea la maxim. Emoțiile adevărate se construiesc din lucruri mărunte, din ceva care îți dă acel ceva puternic, te distruge emoțional pe dinăuntru. Plus că, cine știe, poate vor exista oameni care vor fi influențați de lacrimile mele, și vor ajunge să citească și ei cartea respectivă, și poate se vor afla în aceeași situație ca mine.

7. Ultima carte din seria care-ți place tocmai a apărut, însă nu mai ții minte nimic din volumele anterioare. Recitești volumele? Sari peste ultima carte? Cauți rezumate? Plângi în frustrare???
Există un caz, o trilogie, mai exact, care a fost publicată la Editura Leda, și care nici până în ziua de astăzi nu au publicat ultimul volum din acea trilogie. Este vorba de Eve de Anna Carey, o poveste care mie mi-a plăcut nespus de mult, și din cauza faptului că au trecut doi ani de când a fost publicat al doilea volum, Sacrificiul, am cam uitat din detaliile din cele două. Editura Leda, prin această trilogie, a reușit să mă dezamăgească extraordinar de mult, dând dovadă de neseriozitate, abandonând serii, în prostie. Dar dacă s-ar întâmpla – prin nu știu ce minune – să publice și ultimul volum, m-aș reapuca să le citesc pe cele două. 

8. Nu vrei ca nimeni, NIMENI, să-ți împrumute cărțile. Cum le spui oamenilor, politicos "nu", atunci când te întreabă? 
Nu sunt genul care să nu împrumute o carte atunci când cineva își dorește să o citească, iar eu o am în bibliotecă. Dar nici nu accept să împrumut oricui, deoarece nu prea mă încred în oricine. Dar, oricum, eu neavând prieteni care să citească, să se plimbe din propria lor inițiativă printr-o librărie sau bibliotecă, nu mi s-a întâmplat să fiu întrebată foarte des despre împrumutarea unei anumite cărți. Plus că, de la un timp, nu prea mai citesc tot ce înseamnă romance,  ci mă axez și pe alte categorii, astfel că biblioteca mea nu prea mai abundă de așa ceva. Iar colegele mele nu sunt atrase de altfel de genuri. 

9. Ai început și ai lăsat baltă cinci cărți luna trecută. Cum treci peste sentimentul enervant de neputință când vine vorba de citit?
Dacă mi s-a întâmplat vreodată să am cinci cărți începute, lăsându-le pe toate baltă, cred că în primă fază aș reacționa destul de urât, și aș fi puțin nervoasă, deoarece nu aș ști pe care să o încep mai întâi. Dar cred că voi încerca mai întâi să recitesc descrierile lor de pe spate, ca să-mi mai aduc puțin aminte de conținut, iar după le voi înșira pe toate cinci una lângă alta, și mă voi gândi care m-a atras cel mai mult. Așa că mă voi reapuca de aceea, și tot așa, până ajung la ultima. Dar sper să nu mi se întâmple niciodată așa ceva.

10. Sunt atât de multe cărți care apar în această perioadă și abia aștepți să le citești! Cât de multe dintre ele chiar îți cumperi?
Aici depinde și cât de scumpă este o anumită carte, deoarece dacă va costa prea mult, o voi lăsa o perioadă la o parte, așa că poate voi putea să-mi cumpăr de banii respectivi mai multe cărți care se află pe lista mea. Dar niciodată nu se va întâmpla să-mi cumpăr chiar toate cărțile pe care mi le doresc, fiindcă ele tot vor apărea, iar interesul meu pentru cele noi va fi pe primul loc, astfel că voi uita de cele mai vechi. Într-adevăr, este un aspect foarte urât să nu-ți poți cumpăra toate cărțile pe care ți le dorești, dar, ca să fac o mică glumă, nu-mi vor încăpea în toată biblioteca, așa că mai bine nu le mai cumpăr. Ha-ha!

11. După ce ți-ai cumpărat toate cărțile pe care abia așteptai să le citești, cât timp va mai trece până chiar vei începe să le citești?
La fel, depinde de cât de mult m-a atras acea carte. Se întâmplă să cumpăr cărți care m-au făcut curioasă prin recenziile pozitive pe care le-am citit pe anumite blogguri, dar și cele pe care le-am descoperit de una singură, iar descrierile m-au atras. Prima dacă le voi citi pe cele din a doua categorie, deoarece sunt total necunoscute pentru mine, astfel ghidându-mă doar pe baza acelei descrieri, decât cele descoperite prin recenzii care îmi dezvăluie puțin mai mult din acea carte. Prin părerile altora îmi cam dau seama, oarecum, ce se întâmplă în carte, așa că le las mai la urmă, poate mai uit din acele recenzii și devin mai puțin cunoscute. 

* * *
Dăruiesc această leapșă tuturor care nu au făcut-o până acum și își doresc să o facă. 

2 comentarii:

 1. Mă bucur că ai făcut această leapșă și că ți-a și plăcut răspunsul meu îndeajuns de mult încât să-l pui în propria ta postare! ^^
  Îmi place să văd că tu ești mult mai organizată în legătură cu alegerea cărților pe care să le citești și că reading slumpurile nu te ajung atât de ușor. Și, dacă o să-ți dorești asta, sunt singură că la anul, odată ce vei începe provocarea de la capăt, vei reuși să citești câte cărți îți vei propune. Apropo de goodreads, am văzut că citești cărțile lui Maurice Druon. Poate că în vacanță vei face o recenzie volumelor pe care le-ai citit, sunt foarte curioasă să văd cu ce impresie te-au lăsat.
  Sper ca Leda să se apuce să-și publice seriile lăsate baltă. Chiar dacă publicul este mereu schimbător, asta nu înseamnă că nu există și fani ai unor serii care, din păcate, s-ar putea să nu mai apară niciodată la noi. Îmi pare rău, știu cât de groaznică e așteptarea, dar și durerea realizării că nu va mai urma nimic.
  Până una alta, happy reading! Cred că aștepți cu nerăbdare vacanța de Crăciun!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Au existat perioade destul de lungi în care nu am putut să citesc absolut nimic, iar bucuria pe care am avut-o în momentul în care starea activă mi-a revenit, se poate descrie cu greu în cuvinte. Cum am spus și mai sus, la început îmi doream să parcurg un anumit număr de cărți într-un an, dar acum am ajuns la conluzia că aș face-o forțat. Iar eu nu-mi doresc să citesc o carte doar pentru a mă apropia de numărul pus la Reading challenge.
   În legătură cu Maurice Druon, să știi că vreau să fac o recenzie totală tuturor celor șapte volume din serie. Dar din câte ai putut vedea, sunt de-abia la volumul trei, iar în vacanță nu cred că voi putea citi și celelalte patru, deoarece mi-am propus să fac altceva. Dar, totuși, când le voi termina, va exista o recenzie cu părerea mea privitoare la toate cele șapte. :)
   Editura Leda m-a dezamăgit într-atât de mult încât nu mai am nici măcar o pretenție pentru publicarea celorlaltor volume din seriile abandonate. Plus că la acea editură se publică aproape numai cărți pentru adolescenți, ceea ce eu nu prea mai citesc. În afara faptului că-mi doresc continuarea trilogiei "Eve" și a seriei "Atingerea lui Juliette", nu-mi mai doresc nimic de la ei.
   Mulțumesc, și ție! Cu siguranță!

   Ștergere