marți, 16 septembrie 2014

#10 Leapșă: The "Asking books" tag

Am primit această lunguță leapșă de la Sara. Mulțumesc foarte frumos pentru ea, și de-abia aștept să răspund la întrebări, deoarece îmi place când sunt atât de numeroase, dar și foarte interesante. 


Reguli:
1. Încorporați imaginea în postarea voastră.
2. După ce faci leapșa și o postezi pe blogul tău, lasă un comentariu cu link-ul acesteia, la postarea Cristinei, AICI.
3. Dați tagul mai departe.
4. Nu răspundeți pompos/încurcat. Fii tu!

1. Cartea/poveștile preferate din copilărie.
Nu vreau să par o mincinoasă și să înșir fel și fel de povești pe care nu le-am citit în copilărie, deoarece m-aș trăda pe mine. Recunosc, cât am fost mică nu prea mă omoram cu cititul, de fapt, nici măcar nu-mi doream să o fac, dar țin minte că-mi plăcea foarte mult Păcală, atât de mult încât nici măcar nu mai țin minte de câte ori am tot recitit-o. Și ar mai fi și Heidi, dar și o cărticică foarte veche cu poezii. Mda, nu prea înțelegeam eu nimic din acele poezii, dar îmi plăcea să le citesc. 

2. Ce citești acum? 
În momentul ăsta încerc să mă apuc de Dama de pică și alte povestiri de Pușkin, dar pur și simplu nu pot să o fac. Nu am niciun chef de nimic, sincer! Dar, lasă, că-mi revine mie cheful hop-țop de toate, numai să văd teancul de teme pe birou!

3. Ce carte vrei să cumperi, dar aștepți o reducere masivă?
Ar fi vorba de două: Hobbitul  de Tolkien, deoarece încă este destul de scumpă, în ciuda faptului că nu este nici foarte mare. Am fost ieri în Cărturești ca să cumpăr niște cărți pentru verișoarele mele, și mai era un exemplar care încă costa 40 de lei. Mi se pare mult prea mult. Iar al doilea ar fi Oameni, îngeri și demoni e Lina Moacă. Bine, aici se explică suuma, care este aceeași cu cea de la Hobbitul, deoarece cartea are (parcă) peste 700 de pagini.

4. Obiceiuri rele în ceea ce privește cărțile?
Nu prea am obiceiuri rele când vine vorba de cărți. Adică nu le murdăresc, sau să le îndoi, ci doar subliniez cu creionul vreun citat interesant sau vreo scenă anume care mi-a plăcut mie mult. Dar am mare grijă ca liniile să nu se șteargă foarte greu.

5. Ce carte aștepți să citești cu nerăbdare?
Hmm, aici ar fi vorba de mai multe, dar o să mă opresc la al treilea volum al seriei Dincolo de moarte de Adina Speteanu. Mai exact Îngeri de gheață. Sper să ajung la lansare, ca să nu fiu nevoită să aștept până în noiembrie la Gaudeamus. 

6. Ai un e-reader? 
Nu, cu toate că acum un an și ceva chiar eram hotărâtă să-mi iau unul. Dar cum timpul a trecut și eu tot nu am reușit să-mi cumpăr, interesul a scăzut. Parcă tot e mai bine când citesc o carte, și pun mâna pe ea și o simt. Cu toate că și un e-reader are avantajele lui.

7. Preferi să citești o singură carte sau mai multe în același timp?
Sunt unele dăți în care citesc câte două, doar că asta se întâmplă destul de rar. Prefer să mă concentrez doar pe una singură, dar dacă mă plictisește într-atât de mult încât să nu mai doresc să o continui, mă apuc de alta și o las pe mai târziu.

8. Ți s-au modificat obiceiurile în ceea ce privește cititul de când ai un blog?
Nu știu dacă e un obicei, dar pot spune că am devenit mai matură când vine vorba de a alege unele cărți. Adică am devenit mai interesată de cele mai complexe, nu prea mai sunt interesată de cărți pentru adolescenți. Bine, poate se datorează și vârstei, dar dacă nu aș fi avut acest blog, cred că mă apucam mai târziu de astfel de cărți. Și încă o chestie de când am blogul: mă îndeamnă să citesc mai mult. Așa că, dacă nu aveți blog, faceți-vă unul, că e chiar bun!

9. Ultima carte pe care ai citit-o și ți-a plăcut mult.
Tronul de Jad de Naomi Novik.

10. Cartea preferată pe care ai citit-o anul acesta.
Categoric și fără doar și poate, Tess d'Urberville de Thomas Hardy. 

11. Unde îți place să stai atunci când citești?
Un loc nu neapărat preferat, ci confortabil, ar fi pe burtă, pe pat. Dar îmi place să citesc și în fotoliu, într-o poziție mai strânsă, sau afară, în aerul liber.

12. Cel mai inconfortabil loc unde ai citit?
Cred că în picioare, în tranvai. De fapt, da, acolo a fost singurul loc în care mi-a fost aproape imposibil să mă concentrez la carte.

13. Poți să citești în autobuz?
Eu nu prea merg cu autobuzul, troleibuzul sau metroul, ci mai mult cu tranvaiul, dar atunci când o fac, da, citesc. Mi se pare mult mai confortabil decât în tranvai.

14. Unde, în natură, ți-ar plăcea să citești?
Nu contează, atâta timp cât este în natură, și nu este prea frig sau cald. Și am umbră, cel mai mai important, ca să nu-mi intre soarele în ochi.

15. Ce reguli ai atunci când împrumuți cărți?
În general eu nu prea împrumut, deoarece nu am cui, dar am câțiva cărora le-am împrumutat, și nu m-au supărat atunci când mi le-au returnat. Oricum, părerea mea e că nu ar trebui să fac eu niște reguli pe care să le trântesc în față celui căruia i-am dat cu împrumut, deoarece mi se pare de datoria lui să aibă grijă de cartea respectivă. Ar fi o jignire că mi-o aducă într-o stare proastă, categoric.

16. Ai împrumutat cărți vreodată?
Cum am spus mai sus, nu prea am cui să împrumut, dar, da, am făcut-o de trei sau patru ori. 

17. Scrii ceva pe marginea filelor din cărți?
Nu, doar subliniez câteva citate sau fragmente mai interesante. Dar foarte ușor, de-abia să se vadă liniile.

18. Chiar dacă este o carte veche?
Nu-mi spune că aici contează faptul că dacă o carte este veche, înseamnă că ne putem face opere de artă pe foile ei! Culmea, e veche, e fragilă, e frumoasă, are amintiri!

19. În ce limbă preferi să citești?
Până acum am citit numai în română, dar mi-am propus să mă apuc cât de curând să o fac și în engleză, deoarece vreau să-mi perfecționez limba. Și cred că este cel mai bun mod.

20. Ce te face să iubești o carte?
Ceea ce vrea să transmită în primul rând, personajele care au o poveste interesantă de spus, care nu sunt plictisitoare și monotone, ci care mă surprind cu alegerile pe care le fac. Dar și povestea în general, firul narativ. Și cel mai important, să aibă ceva special al ei, care să o facă mai diferită și pe care să mi-o scot cu greu din cap. 

21. Ce te inspiră să recomanzi o carte?
Faptul că mi-a plăcut foarte mult, că mi-o scot cu greu din cap dar și că am rămas cu ceva după ce am citit-o.

22. Genul preferat.
Nu pot alege doar unul, deoarece mi-ar fi foarte greu. Nu știu.

23. Genul pe care-l citești foarte rar este?
Cele cu crime, polițiste. Nu prea mă împact eu cu genul acesta.

24. Ce ai alege între a lectura cărți propuse de profesorul de istorie, de fizică, de geografie sau de biologie?
Având în vedere că de la un timp a început să-mi placă istoria, voi alege prima variantă. 

25. Ai citit vreodată o carte stand-alone?
Bineînțeles că da! De multe ori mă cam satur când dau peste o carte și-mi place ceea ce găsesc în ea, și după aflu că face parte dintr-o serie. M-am cam săturat de atâtea serii, sincer!

26. Coperta preferată a unei cărți momentan?
Nu prea am dispoziția necesară să-i fac o poză, așa că va trebui să vă mulțumiți cu una de pe internet. Este vorba de Dulce ca mierea e glonțul patriei de Petru Popescu. Încă nu am citit-o, mi-am cuumpărat-o de curând, dar îmi place foarte mult coperta. Chiar dacă cei din imagine nu sunt într-o postură plăcută. 

27. Cartea/seria preferată momentan?
Nu știu dacă să aleg cartea sau seria. O să le pun pe amândouă. 
Cartea: Tess d'Urberville de Thomas Hardy. 
Seria: "Temeraire" de Naomi Novik

28. Gustarea preferată atunci când citești este?
Prefer să nu mănânc atunci când citesc, deoarece îmi este frică să nu murdăresc filele.

29. Numește un caz în care spoilerele ți-au ruinat cititul?
Încă nu am avut parte de situații în care un spoiler a ajuns să-mi distrugă entuziasmul. Doamne ajută să nu fie nici în continuare!

30. Cât de des ești de acord cu anumite critici aduse unei cărți?
Atâta timp cât critica nu este jignitoare la adresa cărții sau autorului, atât cât este nevoie. Bine, sunt și puțin rea, atâta timp cât cartea respectivă mi-a plăcut mie foarte mult, nu prea-mi convine.

31. Cum te simți atunci când scrii recenzii negative?
Uneori bine, alteori nu prea. De multe ori sunt dezamăgită și tristă, și chiar dacă mi-aș dori să mă descarc mai mult, în unele cazuri nu prea pot. Dar, sincer, sunt dăți în care mă simt și bine.

32. Dacă ai putea să citești într-o limbă de mult pierdută, care ar fi aceea?
Nu știu, nu-mi vine nimic în cap momentan.

33. Cartea ce te-a făcut să treci prin cele mai multe emoții.
Evadare din Lagărul 14 de Blane Harden.

34. Cartea din cauza căreia ești nervoasă și te temi să o începi.
Încă nu am dat peste o astfel de carte. 

35. Poetul favorit.
George Bacovia și Alexandr Pușkin.

36. Câte cărți îți fac cu ochiul momentan?
Nu le știu numărul mai exact, dar sunt multe, oricum.

37. Cât de des returnezi cărțile bibliotecii fără să le citești?
Nu știu cum o suna asta, dar nu am mai mers la bibliotecă din clasa a opta. Tot voiam să merg să-mi refac cardul, dar m-am luat cu altele și am uitat.

38. Personajul preferat dintr-o carte.
Nu pot să aleg.

39. Răufăcătorul preferat dintr-o carte.
Aici nu-mi trece nimic prin cap. 

40. Ce cărți ai vrea să citești în vacanță?
Au fost multe pe care am vrut să le citesc, dar nu am reușit să le parcurg pe toate. Acum că am început școala, șansele sunt și mai slabe.

41. Cât de mult timp ai rezistat fără să citești?
Cred că în jur de o săptămână sau două.

42. Numește o carte pe care nu ai putut să o termini!
Nu am una pe care să nu o fi terminat, chiar dacă nu mi-a plăcut. M-am chinuit și tot am dus-o până la final. Nu-mi place să le las începute, fără să le termin de citit.

43. De ce anume ești distras cu ușurință atunci când citești?
De anumite conversații.

44. Ecranizarea favorită a unei cărți.
Poate o părea clișeic, dar momentan Urzeala tronurilor se află pe primul loc.

45. Cea mai dezamăgitoare ecranizare a unei cărți.
A 16-a lună. A fost cel mai prost film pe care am putut să-l văd, făcut după o carte! Nici măcar nu am rezista să-l văd până la sfârșit, atât de mult m-a enervat.

46. Cei mai mulți bani pe care i-ai cheltuit deodată într-o librărie.
60 de lei. Dar cel mai mult am dat într-o zi pe cărți, în jur de 3 milioane și ceva. A fost la Bookfest anul acesta, deoarece am făcut optseprezece ani și târgul a fost în acea perioadă. A fost ceva super tare!

47. Cât de des sari peste paragrafe doar ca să citești mai repede!
Nu fac chestia asta, chiar dacă se întâmplă să mă plictisească unele părți. Mă încăpățânez și tot le citesc. Mă gândesc că poate, totuși, găsesc ceva interesant pe acolo.

48. Care este motivul pentru care ai renunța la o carte, deși ești la jumătate?
Faptul că a devenit plictisitoare, sau că mă enervează unde s-a ajuns cu povestea, cu acțiunea. Dar știu că după o perioadă tot revin la ea, după ce mă mai calmez.

49. Îți place să păstrezi cărțile în ordine?
Bineînțeles că da!

50. Preferi să păstrezi cărțile sau să le dai altcuiva după ce le citești?
Să le păstrez, dar m-am gândit acum ceva timp că dacă-mi voi reface cardul de la biliotecă, iar biliotecara va accepta donaţii, o voi face. Am unele pe care vreau să le dau, dar nu s-a trezit nimeni să le dorească. 

51. Sunt cărți pe care le-ai evitat până acum?
Da, multe. Printre care și cele scrise de John Green. Poate o părea ciudat deoarece cam toată lumea îl citește și-i place ceea ce găsește în cărțile lui, dar pe mine pur și simplu nu mă atrage. Sorry!

52. Numește o carte ce te-a făcut furios!
Oamenii eternității nu se tem niciodată de Shani Boianjiu. Cartea aia m-a dezamăgit într-un hal, încât nu-mi vine să cred că aveam atâtea așteptări de la ea!

53. O carte ce nu credeai că-ți va plăcea, dar ți-a plăcut!
Sincer, nu-mi trece nici una prin cap momentan.

54. O carte ce credeai că-ți va plăcea, dar nu ți-a plăcut!
Cum am spus la 52, Oamenii eternității nu se tem niciodată. 

* * * 
Cum sunt sigură că mai toată lumea a făcut această leapășă nu am cum să o dăruiesc. Dar cine nu a făcu-o încă, e liber să o ias și să o completeze. 

7 comentarii:

 1. Mă bucur să văd că ai făcut leapșa! Mi-au plăcut răspunsurile tale. Cred că a fost tare interesant să mergi la un târg de carte, să fie fix și ziua ta și să te bucuri din plin de șansa de a lua ce-ți poftește inima. Și stai liniștită, nu ești singura care îl evită pe John Green, și eu am ce am cu el (nu, mint, mai degrabă cu ceea ce scrie el).
  Sper să poți ajunge la lansarea volumului, și să îți împărtășești după experiența. Am auzit că e foarte interesant! Ar trebui să încerc să profit și eu mai mult de șansele pe care le am pe-aici prin Brașov. O zi faină să ai! ~

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, am avut noroc, dar nu cred că voi mai avea parte de unul așa cât de curând. :)) Da, am observat că nici tu nu prea eși atrasă de el, dar, asta e. Fiecare cu autorii lui. :)
   Voi reuși să ajung, într-un final. Și cu siguranță că voi posta pe blog după! Sper și cu câteva imagini. :) Păi ar trebui, deoarece unele experiențe sunt foarte faine. La fel și tu! ^^

   Ștergere
 2. Eu la lansarea aia mă duc fie ce-o fi, nu mă interesează, nu am de gând să aștept până în noiembrie :)) Mă enervează editura, că nici acum nu apare afurisita aia de carte pe site :| Sper să ajungi și tu, am văzut că pe facebook acum apare că e doar pe 25, între 18:00 și 20:00.
  Mă faci din ce în ce mai curioasă cu Temeraire, gata la Gaudeamus mi-o iau și eu(bine, depinde de ce oportunități o să mai am până atunci, dar în principiu dacă găsesc cele trei cărți împreună la un preț la care să nu le pot refuza, ale mele sunt:))). Sunt frumoase târgurile de carte, dar din păcate bugetul e limitat :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ha-ha, să știi că e un chin până în noiembrie! :)) Oricum, dacă ar fi apărut, tot nu mi-aș fi cumpărat-o, deoarece transportul e destul de scump. Pentru 20 de el, mi se pare cam... hmm, nu. Am dat odată, a doua oară, nu. Că tot voiam să te anunț, o voi face aici. Voi reuși, într-un final, să merg. Sper doar să nu intervină altceva în ultimul moment. Oricum, e mult mai bine pe 25, decât pe 26. E mai devreme. E în cursul săptămânii, și eu trebuie să mă trezesc ziua următoare la 5. :)) Și mă bucur că se ține tot "La un ceai". Era așa frumos acolo! ^^
   He-he, păi de câte ori v-am sâcâit cu seria asta, nici nu mă mir că te simți atât de constrânsă. :)) La pachet nu cred că sunt scumpe, atâta timp cât în magazin nu costă mai mult de 200 și ceva una. Exact! La Gaudeamus voi fi mai strâmtorată, din păcate. :))

   Ștergere
 3. Aoleu, nu ti-a placut "Oamenii eternitatii nu se tem niciodata"?! Si eu am facut rost de ea de curand, si abia astept s-o citesc, chiar am asteptari maricele de la ea... Care e principalul motiv pentru care te-a dezamagit?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, din păcate m-a dezamăgit. Ai aici recenzia mea: http://padeniye.blogspot.com/2014/08/oamenii-eternitatii-nu-se-tem-niciodata.html

   Ștergere
 4. Salutare! Am răspuns și eu „provocării” și ți-am citit răspunsurile și... wah, altcineva care-l evită pe Green. Nici eu nu-l... diger, înghit, plac, și alte sinonime. Nu știu de ce, mi se pare prea comercial. Oricum, blogul tău e super, mult succes în continuare!
  PS: Am și eu un concurs, aș fi foarte fericit dacă ar avea mai mulți participanți. Astfel, te-aș ruga, dacă ai timp și vrei, să-i faci puțină publicitate. Sunt deschis, evident, refuzului. Mulțumesc, oricum, o săptămână plăcută!
  falled.blogspot.ro/2014/09/its-time-for-giveaway-and-youre-invited.html

  RăspundețiȘtergere