miercuri, 9 iulie 2014

Sissi (2009) | mini - serial

SEZOANE: 1 EPISOADE: 2 

DESCRIEREA: Împăratul Austriei Franz Joseph se îndrăgostește de tânăra Elisabeta. Dar mama lui Franz, Sofia, nu aprobă această iubire.

RECENZIA: De mică am fost o mare fană a împărătesei Elisabeta – sau, mai pe scurt, a lui Sissi – iar desenele care se dădeau la vremea respectivă pe FoxKids erau printre singurele pe care le vizionam cu același entuziasm, chiar dacă le mai văzusem de nu știu câte ori. Îmi plăcea libertatea ei, faptul că era precum o pasăre ce-și lua zborul în văzduh și nimeni nu o putea opri din a se bucura de senzația dată. Am admirat-o foarte mult, și cu toate că pe la șapte-opt ani habar nu aveam că ea chiar a existat cu adevărat, că împărăteasa Autriei nu a fost doar o poveste, ci un om în carne și oase, în mintea mea ea exista. Da, e cam ciudat ce-am zis. 

Filmul are două părți, este a doua oară când îl văd deoarece, prima dată, îl vizionasem în italiană, fiindcă nu găseam subtitrarea măcar în engleză, dar am zis că totuși mă voi uita la el, din moment ce citisem cartea și știam cam ce se va întâmpla prin el. L-am revăzut astăzi, și din fericire avea subtitrarea în română, dar nu numai asta a fost schimbarea, ci faptul că fusese dublat în germană. Atunci mi-am dat seama că originalul era, de fapt, în germană, ci nu în italiană; chestia e că nu mi-am dat seama de asta deloc, deoarece mimica buzelor mergea foarte bine cu italiana. Și faza interesantă e că actrița ce a jucat-o pe Sisi, Cristiana Capotondi, este italiancă, iar Franz, David Rott, este german. Cred că, de fapt, a fost o colaborare între cele două țări pentru a se face filmul, şi spun lucrul ăsta deoarece se observau nişte chestii care m-au făcut să ajung la această concluzie.

Trecând peste – trebuie să vorbesc despre Sisi, nu presupunerile mele stupide –, am avut ocazia să mă reîntâlnesc cu una dintre cele două femei din istoria Europei pe care le admir din tot sufletul, și să mă bucur împreună cu ea de felul ei de-a trăi. Cu toții am auzit de ea cel puțin o dată în viață, și ar fi de-a dreptul imposibil să nu fi știut cine a fost Elisabeta, împărăteasa Austriei. Se știe cum a fost întâlnirea dintre Sisi și Franz Joseph, atunci când aceasta a venit cu mama ei, Ludovica, și sora mai mare, Helene – Nene – pentru ca cea din urmă să devină noua împărăteasă a Austriei. Dar de cum Franz a zărit-o pe Sisi, a știut că adevărata conducătoare și soție a lui, nu se afla în Helene, ci în ea. După terminarea filmului, am stat și m-am întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă Franz nu s-ar fi căsătorit cu Elisabeta, ci ar fi acceptat-o pe Helene ca împărăteasă. Probabil că răceala și duritatea ce au fost aruncate de Sofia – mama împăratului – în Sissi, nu ar mai fi fost valabile și pentru Nene. Ludovica nu a considerat-o potrivită pentru tronul Austriei nici în ruptul capului, deoarece îi știa rebelitatea cu care era înzestrată, ceva ce nu avea ce căuta la o împărăteasă sub nicio formă.

Pe lângă firea ei rebelă, Sissi nu ducea lipsă nici de răbdare, înțelegere și – într-o anumită măsură – supunere. Iar contesa Esterhazy, una dintre prietenele arhiducesei Sofia, fusese denumită ca doamnă de onoare a împărătesei Elisabeta. Bineînțeles, scopul Sofiei nu fusese ca Sisi să aibă lângă ea o persoană care să o îndrume corect, ci o spioană care să-i spună arhiducesei toate lucrurile greșite pe care le comitea aceasta.

Sissi și Franz au avut trei copii, pe Sofia, Gisela și Rudolf, următorul la tronul Austriei. Biata Sofia a murit la Budapesta la vârsta de trei ani din cauza unei infecții la plămâni, acest lucru făcând-o pe arhiducesă să o învinovățească pe Sissi de moartea ei. Recunosc, mai aveam puțin și plângeam la acea scenă, deoarece moartea copiilor este sfâșietoare, dar și din cauza faptului că vorbele dure ale Sofiei erau pe nedrept meritate de Sissi. A intrat într-o depresie foarte grea, nevrând să mai facă nimic, nu mai lua masa cu Gisela și Franz – la momentul respectiv Rudolf nu se născuse –, dar mai târziu și-a dat seama că mai avea un copil, și ar fi fost nedrept pentru el să sufere incapacitatea ei de a-și reveni la normal.

Sissi nu a fost fericită în postura de împărăteasă și nici nu se acomodase foarte bine cu ceea ce avea de făcut, iar nefericirea a devenit și mai mare în momentul în care a născut-o pe Sofia. Chiar dacă și-a numit fiica după mama lui Franz, crezând că, în felul acesta va reuși să se apropie mai mult de ea, arhiducesa nu prea a fost impresionată de acest gest. Și venind vorba de copiii pe care i-a avut Sissi; chiar dacă aceștia nu erau alăptați de către ea, și nu dispunea de controlul lor în orice trebuiau să facă, faptul că nu aveau voie să stea prea mult în preajma ei pentru a nu se acomoda cu aceasta, mi s-a părut puțin dur. Dar astea erau regulile de atunci, și trebuie să le acceptăm așa cum sunt.

Poporul nu prea l-a iubit pe Franz, deoarece supușii știau că nici el nu-i iubise pe ei. Sissi nu-și dorea lucrul acesta, știind că poporul însemna totul pentru un conducător. Franz îi explică că ținea la ei, dar considera că respectul și strictețea erau cu mult mai importante, plus că era mult prea ocupat cu lucrurile principale ce țineau de celelalte domenii pe care le avea în stăpânire, în loc să-și arate dragostea de care aveau nevoie oamenii. Dar nici în Italia nu a fost foarte bine primit, deoarece refuza să grațieze niște prizonieri politici, iar nobilimea de acolo nu a vrut să vină la spectacolul organizat de acesta, trimițându-și, în schimb, slujitorii. Acest lucru l-a înfuriat pe Franz, dar înțelepciunea lui Sissi l-a făcut să accepte ceea ce-a primit în schimb, și să se bucure de ea, spunând că nu ar fi fost bine să cadă și mai prost în fața lor.

Gisela nu prea a avut lucruri de îndurat, în schimb, Rudolf, fiind moștenitorul tronului, trebuia să facă Armata militară precum tatăl său și unchiul Maximilian. Sisi nu a fost de acord cu lucrul acesta, deoarece nimeni nu o înștiințase de această decizie luată atât de brusc, și nu-și dorea să-și știe copilul departe de ea pentru o perioadă atât de lungă.

Lumea a iubit-o pe Sissi, Austria, Ungaria – țara pe care o considera fascinantă și limba pe care o învățase în copilărie de la tatăl său –, toată Europa o iubea și vorbea despre frumusețea rar întâlnită a ei. Era și încă este de o delicatețe cum puține femei aveau, o eleganță și un rafinament specific ei, și de-o inteligență aparte. Iubind atât de mult Ungaria, această împărătească a reușit prin dragostea ei să unească Austria cu țara care era considerată sălbatică, formând astfel Austro-Ungaria. Am fost fericită că filmul, mini-serialul, de fapt, s-a terminat într-un mod plăcut, și nu prin scena în care Sissi este asasinată la Geneva. Nu voiam să mă întristez și mai tare decât am fost atunci când am citit cartea lui Jean de Cars. Îmi este de ajuns imaginea creată de ochii mei, decât una deja pregătită de scenarist.

Am sărit peste multe scene din film, deoarece ar fi fost o grămadă de lucruri de spus. Oricum, chiar și fără ele, sunt convinsă a ați auzit de Sissi, de povestea ei, și de luptele pe care le dădea cu Franz și Sofia atunci când venea vorba de independența ei. Mini-serialul de două părți îl puteți viziona aici. Împărăteasa Elisabeta și Prințesa Diana au fost și sunt preferatele mele când vine vorba de personalități asemănătoare cu ele. Le pot asemăna în multe feluri; blânde, inteligente, iubitoare, elegante, rafinate, și nu în ultimul rând, iubite și adorate de popor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu