marți, 22 iulie 2014

"Circul nopții" de Erin Morgenstern


DESCRIEREA: Circul soseşte fără veste. Fără înştiinţări, fără afişe lipite pe stâlpi sau panouri. E pur şi simplu acolo unde ieri nu era nimic.

Sub cupola corturilor nocturne, în dungi albe şi negre, te aşteaptă însă o experienţă cu totul unică, o sărbătoare a simţurilor – poţi să te pierzi într-un labirint de nori, să rătăceşti prin meandrele unei grădini luxuriante construite din gheaţă, să priveşti uimit la contorsionista tatuată care se strecoară într-o minusculă cutie de sticlă şi să te îmbeţi cu miresmele de caramel şi scorţişoară ce adie ameţitor prin aer.


Bine aţi venit în Le Cirque des Rêves! Însă, în spatele norilor de fum şi al oglinzilor, se derulează o competiţie crâncenă – un duel între doi tineri magicieni, Celia şi Marco – an trenaţi încă din copilărie să concureze într-un „joc” implacabil de către maeştrii lor misterioşi. Necunoscută celor doi, aceasta este însă o confruntare din care doar unul dintre ei va reuşi să iasă învingător, iar circul este scena pe care se desfăşoară o bătălie cumplită a imaginaţiei şi voinţei.
Dar când o dragoste profundă, pasionată şi magică se înfiripă între cei doi protagonişti, bătrânii lor maeştri trebuie să intervină, iar consecinţele vor fi periculoase pentru toţi cei implicaţi.
RECENZIA: În sfârșit am reușit să citesc și eu Circul nopții! Eram tare curioasă de această carte, ținând cont de faptul că mai oriunde dădeam peste ea, era lăudată și apreciată pentru conținutul ei foarte diferit. Am reușit să o termin ieri, dar din cauza faptului că am fost puțin ocupată, am amânat recenzia pentru astăzi. Mă așteptam să îmi placă ceea ce voi citi, deoarece descrierea dar și ce mai aflasem de la alții, m-a convins că nu voi regreta dacă îmi voi lua din timpul pe care-l am pentru cărți, și să-i dau o șansă. Dar, sincer, vă spun cu mâna pe inimă, nu mă așteptam să-mi placă atât de mult și să o găsesc atât de interesantă și captivantă. Acum înțeleg de ce este așa de apreciată; cartea asta mustește a magie și a lucruri greu de explicat în cuvinte.
— Oamenii văd ceea ce doresc să vadă. Și în cele mai multe cazuri, ceea ce li se spune să vadă.
Autoarea a reușit să ne scoată la iveală o poveste cum nu am fost dată să mai citesc vreodată. A dat o altă față circului, una mult mai captivantă. Încărcată de iluzii, experiențe pe care orice copil își dorește să aibă parte, deoarece Circul nopții, pe lângă faptul că nu era un circ oarecare, deschizându-se noaptea și închizându-se de-abia în zori, te făcea să devii dependent de el. Pur și simplu, intrând chiar și pentru o singură dată în interiorul doar unui singur cort, deveneai practic vrăjit de tot ceea ce găseai înăuntru. Fiecare ascundea ceva inedit, nemaivăzut de ochii lumii.  

Ceea ce mi-a plăcut mult la poveste a fost faptul că scriitoarea a reușit să aranjeze capitolele, în așa fel încât să se lege foarte frumos între ele. Dar și felul cum scrie m-a captivat foarte mult, deoarece am reușit să parcurg foarte ușor cartea, și parcă intrasem într-o transă cât timp o citeam. Cu toate că mi-a luat cam mult să o citesc din cauza faptului că de la un timp nu prea am chef de nimic, au fost unele seri în care preferam să mă reapuc de ea și pe la unsprezece-douăsprezece noaptea. Și când o citeam atunci, parcă starea pe care o aveam era și mai puternică.
— Secretele au putere, începu el. Iar acea putere scade dacă sunt împărtășite, așa încât e bine ca ele să fie păstrate, chiar bine păstrate. Dacă împărtășești secrete, secretele reale, cele importante, chiar și numai unei singure persoane, ele se vor modifica. Dacă le scrii, e chiar mai rău, deoarece nimeni nu poate spune câți ochi le-ar putea vedea notate pe hârtie, oricât de atent ai fi. Așa încât cel mai bine e să ții secretele pentru tine atunci când le ai, spre binele lor, dar și al tău.
Am fost surprinsă să descopăr că nu prea a avut cine știe ce acțiune, adică mă așteptam să dau peste mai multe răsturnări de situație sau lupte cu magie între cei doi protagoniști. Și că veni vorba de aceștia doi – Celia și Marco –, cei care îi antrenau mi se păreau atât de diferiți unul de celălalt. Eu nu l-am suportat absolut deloc pe tatăl Celiei, deoarece felul cum se comporta cu aceasta îmi dădea impresia că pentru el ea nu înseamnă nimic, și felul cum o trata uneori îmi provoca repulsie. Pe cealaltă parte, coordonatorul lui Marco era mult prea indiferent cu acesta și-l lăsa mai mereu singur, să se descurce fără el. Dar aici am înțeles modul cum se comporta cu el, și l-am tratat ca atare.

Dintre toate personajele – care au fost într-un număr destul de mare –, preferatul meu a fost Widget, deoarece darul pe care-l avea acesta mi s-a părut cel mai fascinant. Nu voi spune care este acesta, deoarece personajul și-ar pierde din farmec din cauza asta, dar cert este că nu ai cum trece cu vederea peste tot ceea ce putea face. Oricum, fiecare personaj în parte a fost interesant în felul lui propriu. 
— Dragostea e ușuratică și trecătoare, continuă Tsukiko. Rareori poate servi drept o bază solidă pentru deciziile pe care le iei, în orice joc.
Nu știu ce-aș mai putea spune, dar cert este că această carte mi-a plăcut nespus de mult, și nu oriunde poți găsi o astfel de lectură. O recomand tuturor, tineri și bătrâni, începători sau experimentați în ale cititului, deoarece această carte nu are o vârstă anume. E un roman plin cu lucruri noi, o experiență prin care ar trebui să trecem cu toții. Superbă! 

Și îmi cer scuze că recenzia este atât de scurtă, dar nu cred că are nevoie de cuvinte pompoase pentru a vă demonstra că merită citită. 

2 comentarii:

 1. Mă bucur să văd cât de mult ți-a plăcut :D Nici eu nu cred că am reușit să scriu o recenzie lungă cărții ăsteia, sunt unele pentru care consider că cuvintele sunt greu de găsit. Pe mine nu m-a deranjat lipsa de acțiune, și eu mă așteptam să fie mai multă, dar cred că nu ar fi fost la fel de magică toată experiența dacă ar fi fost așa.

  Jane Eyre mie mi-a plăcut mult, e printre cărțile mele preferate :) Și eu ar trebui să continui cu Stăpânul Inelelor, vol 2 și 3, dar nu am răbdare să mă dedic unei asemenea lecturi momentan. E epică toată chestia, dar un pic cam greu de citit.
  Lectură plăcută!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Să știi că, spre deosebire de alte cărți care mi-au plăcut la fel de mult, la aceasta am întâmpinat o mare dificultate când a venit vorba să-i fac recenzia. Nu știu, pur și simplu nu-mi găseam cuvintele! Cred că se datorează faptului că încă sunt prinsă în acea magie creată de ea. :)) Oricum, a fost de-a dreptul superbă, și mă bucur enorm de mult că am citit-o! :)

   Da, știu cum e, iar la mine se mai adaugă și faptul că le am cumpărate de la ziarul Libertatea, unde scrisul este extrem de mic. Dacă știam de la început cum vor fi, mă lăsam păgubașă și mi le cumpăram din magazin în format hardcover, dar după ce mi-am cumpărat primul volum am zis că s-ar fi văzut nasol cu una paperback și celelalte hardcover. Dar, asta e, mă chinui și tot le voi citi.
   Mulțumesc! :)

   Ștergere