joi, 6 martie 2014

"Ultimul avanpost" (Ultimul avanpost, #1) de Lavinia Călina


DESCRIEREA: Al treilea Război Mondial a luat sfârşit, iar România anului 2046 este Regat. Logodită cu prinţul Alex şi fiică a Ministrului de Interne, tânăra Diane trăieşte o viaţă luxoasă şi lipsită de griji, ocupată cu discursuri, dileme cu cea mai potrivită garderobă a zilei şi păstrarea aparenţelor cuplului regal. Printre petreceri, călătorii obositoare, speech-uri învățate pe de rost și accesele de furie ale prinţului, Diane contemplă fără prea mult entuziasm un viitor previzibil. Însă viața i se schimbă complet într-o singură noapte, atunci când este răpită de către un grup de rebeli, pentru care guvernarea autoritară a regatului întruchipează răul absolut.

Acţiune, răsturnări neaşteptate de situaţie, intrigi, romance – iţele unei poveşti în care eroina învaţă două adevăruri cruciale: nimeni nu este cine pare la prima vedere, iar alegerile luate au întotdeauna consecințe.

Va reuși Diane să risipească misterul și, mai ales, va reuși să descopere în final care este adevărata ei identitate?

RECENZIA: Pot spune că eu nu prea am citit cărți de autori români, am câțiva pe care îi urmăresc, dar nu prea m-am axat pe cei din țara mea de baștină, și ar cam trebui să o fac, deoarece, sincer, cine nu o face, nu doar că are de pierdut acțiunea și ideile minunate pe care ni le oferă autorul respectiv, dar ratează și niște lucruri care ar trebui să ne învețe. Românii ar trebui să se mândrească cu ce au și să se îndrăgostească și de cărțile care se scriu aici, în România, nu doar de cele de peste hotare. Eu una cred că, atunci când citești o carte al unui autor din țara ta, parcă înțelegi mult mai bine ceea ce se întâmplă în povestea respectivă, părerea mea. Și nu mă refer doar la simplul fapt că acțiunea are foarte mare posibilitate să se întâmple în țara ta.

Așa cum mi s-a întâmplat și mie cu Ultimul avanpost. Ei bine, acest roman nu numai că a fost pe gustul meu dar – hei! –, e distopie, ceea ce se cam citește de o perioadă și prinde la public. Nu-i așa că v-am captat atenție, deoarece toți cei care au citit acest gen de lectură, știu ce ascunde distopia, pe lângă multă acțiune și răsturnări de situație, clase sociale diferite, un conducător care dorește să-și facă statul cât mai "perfect", obligându-i să adore lucruri care, normal, nu ar trebui să le placă, alimente cu rația, și, în final, rebeli. Acel gen de oameni care nu sunt controlați, nu acceptă sistemul în care se află, în felul ăsta răzvrătindu-se.

Ei bine, în Ultimul avanpost a fost vorba de un alt tip de rebeli, dar nu voi sta să compar această carte cu celelalte distopii. E de ajuns să spun că e specială din toate punctele de vedere și, cred eu, nu-i poți rezista chiar de la primele pagini citite, dorindu-ți să citești tot mai mult.

Firul acțiunii se desfășoară într-un ritm foarte plăcut, iar Diane – personajul principal – duce în spate un trecut foarte interesant. Am fost surprinsă să citesc unele fragmente la care nu m-aș fi așteptat să le găsesc în poveste. Diane mi s-a părut, la început, o fire mult prea sigură pe ea, la care ar trebui să i se accepte orice dorință i se năzărește, dar cred că multe din aceste "fițe" pe care le avea, se datorau faptului că urma să se căsătorească cu un prinț – și ce prinț! –, fiind mereu în centrul atenției, fără intimitate, dar și că trebuia să se plimbe dintr-o Regiune într-alta ca o păpușă ce era legată cu niște sfori și mânuită numai după placul păpușarului.

Dacă m-aș pune să spun ceva și despre celelalte personaje, ar trebui să stau și să povestesc întreaga carte, și cum am tendința să dau spoilere, mai bine mă abțin. Chestia e că, vei ajunge să le urăști pe unele atât de mult, încât dacă s-ar face un film după Ultimul avanpost, n-ai putea rezista să te uiți la actori fără să le dai în "dar" niște cadouri verbale. Pe lângă D. (nu vreau să dezvălui prea multe), pe care-l urăsc și-l admir în același timp cu aceeași ardoare, am ajuns la concluzia că D. și S. își merită cadoul fără ca măcar să clipesc.

Mi-a plăcut că, după sfârșitul celui de-al treilea Război Mondial, România a ajuns o țară cu o mare influență asupra Europei, reușind să se redreseze și să prospere într-un ritm foarte mare, ajungând monarhie. România a fost pusă mai sus față de alte țări ce domină acum Europa; prin chestiile negative cu care suntem cunoscuți, se ascunde o putere nemaivăzută.

Chiar dacă a trecut prin multe probleme și întâmplări mai puțin plăcute, Diane a rămas o persoană puternică, chiar și pe lângă acele mici scăpări pe care le avea din când în când. Nu vreau să spun multe despre Alex, deoarece vreau să-l cunoașteți voi cât timp citiți cartea, să-l descoperiți. Mi se pare un personaj plin de mister, sigur pe ceea ce vrea și poate să facă; nu prea ai cum să te saturi de el. Eu, sincer, l-am adorat de la primul dialog în care a apărut! Cred că a devenit personajul meu preferat.

Nu ai ce pierde dacă o cumperi, părerea mea e că te vei lipsi de multe chestii faine dacă nu o vei face. Are acțiune cu droaia, nu te vei plictisi o secundă; mister, părți romantice, chestii Science Fiction; tehnologie foarte șmecheră!

Coperta, nu știu ce cred alții, dar mie-mi place la nebunie! Chiar din ea se vede avansul oamenilor în timp, faptul că am evoluat și că sfârșitul celui de-al treilea Război Mondial a adus mari schimbări asupra noastră.

Nu mai am răbdare până să apară celălalt volum, și chiar îmi doresc foarte mult să facă autoarea și un al doilea, deoarece nu ne poate lăsa așa. Pe mine una m-ar chinui prea mult, lăsându-mă să-mi imaginez eu ce s-ar întâmpla, când știu că autorul are o altă perspectivă asupra continuării.

4 comentarii:

 1. Alex? Alex e personajul tau perferat? :)) Eu l-am urat din prima clipa :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu în general am ceva cu personajele mai neplăcute de public. :)) Cu atât mai mult cu cât sunt de sex masculin. :)) Nu spun că Dan îmi displace, doar că Alex m-a atras mai mult. :))

   Ștergere
 2. Îmi doresc și eu cartea asta. Eu am mai citit două autoare românce publicate în ultimii ani și am rămas foarte plăcut surprinsă. Ele sunt Anna Vary și Adina Speteanu.
  Sper să reușesc să pun și eu mâna pe cartea asta curând, sună foarte bine :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Cum am spus, nici eu nu prea am dat mare importanță literaturii române, și prost am făcut. Și eu tot pe Adina Speteanu, plănuiesc să mă apuc și de Cristina Nemerovschi (am citit doar un mic fragment pe scribd), Ana Mănescu, dar și de Anna Vary (cu acele cărți cu vrăjitoare). Cartea aceasta (după părerea mea) nu e deloc scumpă, doar 25 de lei. :)

  RăspundețiȘtergere